Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém GURU vyberie správny bicykel presne na mieru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci začína byť vonku zima, je to ten najlepší čas na to, aby sme si práve teraz vybrali na novú sezónu správny bicykel. Správny znamená to, žeby mal sadnúť na mieru a bicyklovanie s ním by malo byť pohodlné. V tomto smere pomáhajú technológie a tak sa naša redakcia vybrala do Banskej Bystrice, kde majú ako jediní na Slovensku špeciálne zariadenie, ktoré vám pomôže vybrať typ bicykla doslova na milimeter presne.

Najskôr profesionálny aktívny športovec v zjazde na horských bicykloch a dnes človek, ktorého srdcom sa stali športové elektrické bicykle. Štefan Čeman začal medzi prvými na Slovensku šíriť osvetu v tomto smere a rovnako má v prvenstvo aj v tom, že k nám priniesol stroj, ktorý pomáha ľuďom vyberať bicykle.

„Ten človek si vždy musí zobrať vhodný rám, pretože sa stáva potom to, že si kúpite bicykel, ktorý môže byť lacný alebo môže byť aj drahý a nemusí vám byť vôbec dobrý. Takže stane sa vám to, že vám po dvoch hodinách tŕpne krk, bolia vás ruky,“ hovorí pán Štefan Čeman, Ride.SK.

Určite je dobré sa nechať pred výberom bicykla zmerať, aby vám odborníci mohli poradiť ten správny typ bicykla. No manuálne meranie je pomalé a môže trvať aj niekoľko hodín. V Banskej Bystrici však majú špeciálne zariadenie GURU, ktoré tento proces skráti len na zopár minút.

„Toto je dnes najmodernejší BikeFitový systém na svete a práve je to jeho najväčšie plus je v tom, že je dynamický, čiže ide spojito. Čiže v reálnom čase môžete meniť pozície akékoľvek na milimeter presne, takže viete v podstate nasimulovať akýkoľvek bicykel celého sveta. A ďalšia výhoda tohto systému je to, že už v databáze máme asi 10000 bicyklov, takže viete si vyberať medzi značkami, viete skúšať rôzne modely na tomto jednom mieste.“

Proces merania sa začína skenovaním obrysov a proporcií používateľa pomocou senzorov Kinect. Potom stačí už len vybrať typ bicykla, nasadnúť na zariadenie a simulácia sa môže začať.

„My meníme najskôr výšku sedla, aby sme urobili to optimálne natiahnutie tých nôh. Potom meníme vzdialenosť riaditok dopredu alebo dozadu a nakoniec doladíme výšku hore, dole. Do toho ešte vieme potom meniť uhly, čiže vieme celý bicykel nakloniť dopredu alebo dozadu a ešte vieme zmeniť dĺžku kľúk,“ vysvetľuje proces pán Štefan Čeman, Ride.SK.

No a pre tých, ktorí už svoj bicykel majú a nevedia, prečo sa im na ňom jazdí nepohodlne, dokáže stroj GURU mnohé odhaliť a do istej miery bicykel aj nastaviť.