Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snežnice z peny fungujú ako také zimné pneumatiky pre bežecké topánky

Snežnice z peny fungujú ako také zimné pneumatiky pre bežecké topánky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Typické snežnice pomáhajú peším prekonať hlboký sneh pomalým a rovnomerným tempom, no nedá sa v nich práve najlepšie behať. Spoločnosť Crescent Moon však vyvíja bežecké snežnice vyrobené z penových mateiálov, ktoré sú ľahké, vzdušné a pružné, a svoj dizajn si prepožičali práve z bežeckých topánok, pre ktoré sú určené.

Prototyp nových športových snežníc (zatiaľ bez označenia) má rozmery 58 x 20 centimetrov a spolieha sa na penu EVA, ktorá sa zvyčajne používa ako stredná vrstva v podrážkach bežeckých topánok. Výrobca Crescent Moon zakomponoval dvojitú vrstvu EVA peny do profilu snežnice s jednoduchým viazaním, ktoré slúži pre jednoduché a pevné uchytenie obuvi používateľa.

Šporotvé snežnice od spoločnosti Crescent Moon sú vyrobené z ľahkej a odolnej EVA peny

Horná časť penového tela by pritom mala pomáhať absorbovať nárazy na utlačený sneh či tvrdé podložie. Spodnú vrstvu tvorí ťažší a odolnejší kompozit z EVA peny, ktorý je tvarovaný podobne ako dezén u zimných pneumatík. Vysoké drážky v strede snežníc im pomáhajú sa poriadne zahryznúť do snehu. Samotná konštrukcia penových snežníc by mala byť ľahká, hoci výrobca neuvádza ich celkovú hmotnosť. No v porovnaní s klasickými snežnicami z hliníku to bude určite podstatne menej, čo je pri behu veľmi dôležité.

Špeciálne tvarovaná podrážka umožňuje šporotvým snežniciam sa zahryznúť do snehu

Spoločnosť Crescent Moon chce s novými penovými bežeckými snežnicami debutovať na budúci mesiac, kedy ich predstavi na akciách Outdoor Retailer Winter Market v Salt Lake City a na SIA Snow Show v Denveri. Snežnice by sa mali dostať do maloobchodnej siete v priebehu jesene 2017 za plánovanú cenu 149 dolárov.

Prototyp penových snežníc od spoločnosti Crescent Moon je navrhnutý najmä pre bežcov