Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí športovci majú web, čo ich chráni pred diskvalifikáciou

Slovenskí športovci majú web, čo ich chráni pred diskvalifikáciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Antidopingová agentúra SR uviedla do života nový web Zakazanelatky.sk. Aplikácia má byť základnou pomôckou pre rýchly a aktuálny prehľad, aby sa športovci a lekári mohli zorientovať v zakázaných látkach Vyvinula ju IT spoločnosť LOMTEC.com.

Zoznam zakázaných látok sa priebežne mení a dopĺňa o nové a novovyvinuté farmaceutické výrobky.

„Hlavným cieľom stránky je sprostredkovať a uľahčiť overovanie zakázaných látok pre športovcov, aby sa neskôr vyhli problémom,” vysvetľuje projektový IT manažér Andrej Šteffek. „Stránka obsahuje unikátnu databázu najpoužívanejších liekov, nájdu sa v nej aj anabolické steroidy.“

Boj s dopingom je celosvetovo na vzostupe, najmä po škandáloch spojených s pozitívnymi nálezmi ruských olympionikov, ktorým už Medzinárodný olympijský výbor odobral tituly a ďalšie sú vo vyšetrovaní. Spustenie webu je logickým vyústením aktivity Antidopingovej agentúry SR pri obmedzovaní dopingu slovenských športovcov a zároveň je dôležitým krokom k samokontrole užívaných liekov.

K vývoju aplikácie viedlo agentúru a jej vývojárskeho partnera aj zvyšovanie počtu antidopingových kontrol. Aplikácia však pomáha aj trénerom, oddielovým lekárom a lekárom, ktorí liečia športovcov. Jej používanie je jednoduché – stačí do vyhľadávača zadať látku, alebo názov lieku a aplikácia vyhodnotí stav.

Slovenskí športovci majú web, čo ich chráni pred diskvalifikáciou

„Ak do databázy zadáme daný liek, športovcovi, lekárovi, trénerovi, rodičom sa ihneď zobrazí, či je látka v ňom povolená alebo zakázaná v súťažnom alebo mimosúťažnom období. Rovnakým spôsobom športovec či lekár môžu prepnúť aj na účinnú látku,“ pokračuje Andrej Šteffek z LOMTEC.com.

“Je však aj zopár látok, ktoré sú zakázané len pri určitom druhu športu, preto je v aplikácii pripojená pri takej látke poznámka, ktorého športu sa týka,“ dopĺňa Žaneta Csáderová, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR.

Stránka obsahuje aj unikátny slovník pojmov, v prípade, že by používateľ neovládal presne antidopingovú terminológiu. Kontrola v aplikácii prebieha okamžite a doteraz nezaznamenala žiadne chyby alebo výkyvy.

„Databázu nám pomáhal vytvárať Národné centrum zdravotníckych informácií,“ vysvetľuje Žaneta Csáderová. “Do konca roka 2017 chceme prepojiť aplikáciu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, aby sa dala pri zavádzaní každého nového lieku na trh okamžite aktualizovať.“

Antidopingový web Zakazanelatky.sk patrí medzi najvydarenejšie webové aplikácie v našom internetovom priestore. Určite sa ju oplatí navštíviť nielen samotným športovcom, ale aj technickým členom jednotlivých športových klubov či zväzov.

(Zdroj: Tlačová správa Antidopingová agentúra SR)