Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výzva od Kuka: Porazíte ping-pongový stroj?

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
17. 2. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak patríte k priaznivcom stolného tenisu, no každý z vašich súperov sa vám zdá pomalý - je tu zaujímavá možnosť zahrať si tvrdý duel s Kukom. To je totiž názov jednoramenného nemeckého robota, ktorý bude slúžiť ako nemý hráč ping-pongu s neuveriteľne rýchlymi reflexmi.

Nápad postaviť proti sebe v športe človeka a robota vznikol už snáď v roku 1771. Išlo o šachový automat „Turek“ pochádzajúci od Jána Wolfganga Kempelena (nar. v Bratislave). Ten ho v tom roku predstavil priamo na dvore cisárovnej Márie Terézie. Turek bol zároveň asi jeden z najväčších a najdlhšie utajovaných podvodov v histórii, pretože až v roku 1857 bol podvod oficiálne vysvetlený v americkom časopise The Chess Monthly. Vo vnútri bol skrátka ukrytý človek, ktorý figúrkami hýbal.

Odvtedy však technika prešla obrovským kusom cesty a dnes môže byť v ľubovoľnej hre vaším súperom počítač, alebo stroj. K slovu sa dostal i stolný tenis, teda ping-pong. Nemecký výrobca robotických zariadení Kuka prichádza s robotom s rovnomenným názvom, ktorý má podobu mechanického ramena – no s poriadnymi reflexami.

Spoločnosť usporiadala súťaž medzi svojím robotom a nemeckým talentovaným hráčom stolného tenisu, bývalou svetovou jednotkou Timom Bollom. Tento duel sa odohrá 11.marca a zároveň sa tým otvorí spustenie výrobnej linky Kuka v Šanghaji na ploche 20,000 m2. Robot, ktorý bude hrať zápas proti Bollovi je typ Kuka KR Agilus. Bude totiž dostupných viacero Agilus modelov, no všetky sú podľa spoločnosti navrhnuté pre prácu pri vysokých rýchlostiach a vysokou presnosťou – teda vlastnosti perfektné pre stolný tenis. Najzákladnejší Agilus je jednoramenný robot s 5-osovou možnosťou pohybu a maximálnym dosahom 706,7mm. Namontovať sa môže na strop či podlahu.