Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mäkká lyžiarska čiapka sa pri náraze zmení na tvrdú prilbu

Mäkká lyžiarska čiapka sa pri náraze zmení na tvrdú prilbu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľa lyžiarov na svahoch riskuje a namiesto bezpečnostných prílb nosí vlnené čiapky, pretože sú pohodlnejšie. Práve preto bola vyvinutá lyžiarska prilba ANTI A1 v podobe čiapky, ktorá je mäkká a ohybná, no pri náraze stvrdne a ochráni hlavu.

Mäkká lyžiarska prilba ANTI A1 bola vyvinutá študentmi technickej univerzity v Queenslande. Jej vnútorná vrstva je zložená zo 70 až 90 percent z Merino vlny v kombinácii so 100 percentnou vonkajšou vrstvou z akrylu. Prvá vrstva zabraňuje vlhkosti a je nealergénna, zatiaľ čo druhá vrstva je silná, umývateľná a odolná.

Medzi oboma vrstvami je vložená vlastná zmes špeciálnych tekutín. Tie sú zložené z častíc, ktoré sa pri pomalom pohybe posúvajú, no vzájomne sa spoja, keď sú donútené k rýchlemu pohybu. Výsledkom je mäkký materiál, ktorý je v tekutej forme, keď je v pokoji, no ak je vystavený stresu, okamžite sa stane oveľa viac viskóznym, až kým nevytvrdne.

Lyžiarska prilba ANTI A1 má podobu mäkkej vlnenej čiapky, no pri náraze okamžite stvrdne a ochráni svojho nositeľa.

Výrobok by mal údajne prekonať aj bezpečnostné normy ASTM F2040 a EN1077, pričom je 23 mm hrubý. Váži asi 750 gramov, čo je v skutočnosti o niečo viac, ako väčšina bežných lyžiarskych prílb. Vývojári tvrdia, že váha je menej nápadná, pretože sa rovnomerne rozkladá okolo hlavy nositeľa.

Lyžiarska prilba ANTI A1, v prevedení štýlovej vlnenej čiapky, bude od 14. januára zaradená do start-up kampane na portáli Kickstarter. Cena pre podporovateľov kampane bola stanovená na 165 AUD (približne 104 EUR). Autori dúfajú, že svoju technológiu prispôsobia pre použite v medicínskych výrobkoch, napríklad ako pokrývky hlavy pre ľudí, ktorí trpia závratmi.

Mäkká lyžiarska helma ANTI A1 by vďaka svojej špeciálnej vrstve mala prekonať aj bezpečnostné normy ASTM F2040 a EN1077.