Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na olympiáde v Tokiu budú divákom asistovať aj roboty

Na olympiáde v Tokiu budú divákom asistovať aj roboty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Organizačný výbor pre olympijské hry 2020 v japonskom Tokiu nielenže potvrdil, že víťazi získajú medaily vyrobené z recyklovaného elektronického odpadu, ale odhalil aj ďalší zaujímavý projekt, ktorý prostredníctvom robotov prispeje divákom na invalidných vozíkoch k lepším zážitkom.

Olympijské hry v Tokiu 2020 sú ideálnym miestom pre prezentáciu možností japonskej robotickej technológie. V rámci projektu Tokyo 2020 Robot sa nebudú len vystavovať roboty, ale pôjde najmä o ich praktické nasadenie v reálnom živote s cieľom pomáhania ľuďom. Fanúšikovia hier na invalidných vozíkoch sa tak môžu tešiť na pomoc robotov Human Support Robot a Delivery Support Robot od spoločnosti Toyota. Tieto roboty budú nosiť jedlo a iný tovar telesne postihnutým divákom, dokážu ich navigovať na ich miesta a budú pôsobiť aj ako užitoční sprievodcovia, ktorí im poskytnú rôzne informácie o udalostiach.

Toyota Human Support Robot

Human Support Robot (HSR) bol prvýkrát predstavený v roku 2012 a jeho používateľské rozhranie je zobrazené na displeji podobnom tabletu. Jeho robotické rameno je zakončené úchopmi pre prenos vecí. Tomuto robotovi bude asistovať Delivery Support Robot (DSR), ktorý vo svojom tele transportuje jedlo a iný tovar do návštevníckej zóny, kde ich HSR chytí a odovzdá divákovi. Počas olympijských hier by malo slúžiť 16 robotov HSR a 10 robotov DSR.

Toyota Delivery Support Robot

Na olympijskom štadióne budú však pracovať aj ďalší robotickí pomocníci. No v projekte Tokyo 2020 Robot zatiaľ nebolo odhalené, čo o aké presne pôjde roboty a čo budú mať za úlohu. Zatiaľ je určité len to, že sa na olympiáde objaví aj robotický systém Power Assist Suit od spoločnosti Panasonic, ktorý vo forme exoskeletonu pomáha uľahčiť prácu s ťažkými bremenami.

Panasonic Power Assist Suit