Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malý senzor TrailSense sleduje veľké výkony na horských bicykloch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí jazdci na horských bicykloch už používajú mobilné aplikácie pre sledovanie základných metrík, ako je napríklad rýchlosť, prejdená vzdialenosť alebo nadmorská výška. No dánski vývojári sa rozhodli meranie posunúť na vyššiu úroveň a vytvorili senzor TrailSense, ktorý dokáže sledovať množstvo zaujímavých údajov o jazde.

Monitorovací systém TrailSense sa skladá so samotného senzora, ktorý je odolný voči vode a nárazom, a z mobilnej aplikácie s finančným modelom predplatného. Senzor namontovaný na horskom bicykli meria rýchlosť pomocou magnetu a tiež obsahuje výškomer a 9-osovú inerciálnu meraciu jednotku, ktorá v sebe spája akcelerometer a gyroskop. Táto jednotka je pritom schopná sledovať pohyb bicykla až 100 krát za sekundu.

Monitorovací systém TrailSense pre horské bicykle.

Namerané dáta sa prenášajú prostredníctvom technológie Bluetooth LE (Low Energy) do sprievodnej aplikácie nainštalovanej v smartfóne jazdca. Aplikácia má prístup k GPS modulu v telefóne pre sledovanie polohy bicykla. Po skončení jazdy si cyklista vie pozrieť nielen obvyklú trasu, vzdialenosť, priemerné informácie o rýchlosti a nadmorskej výške, ale aj ďalšie metriky, ako je je čas strávený skokmi vo vzduchu, dĺžka skokov, vplyv na pristátie či rýchlosť v zákrutách.

Okrem toho aplikácia poskytne aj hodnotenie daného úseku trasy podľa kritérií jazdca, založených na stabilite na bicykli a dopade pri skoku, ktoré sa dajú porovnávať s ďalšími používateľmi TrailSense na rovnakej trase. Taktiež je možné hodnotiť zložitosť trasy a navyše je možné si prostredníctvom online rebríčka porovnať svoj výkon s predpokladaným výkonom profesionálneho jazdca na tej istej trase alebo s inými používateľmi TrailSense.

Sprievodná mobilná aplikácia pre senzor TrailSense.

Senzor TrailSense dokáže dokonca zistiť, že došlo k nehode. Pokiaľ jazdec nie je pri vedomí a nezastaví aplikáciu, tá pošle núdzové oznámenie na vopred určený zoznam kontaktov. Výdrž batérie v senzore je približne 20 hodín na jedno nabitie prostredníctvom USB portu. Mobilná aplikácia je v súčasnosti k dispozícii len pre smartfóny s operačným systémom iOS, no vývojári už pracujú aj na Android verzii aplikácie.

Monitorovací systém TrailSense pre horské bicykle sa dá získať cez start-up kampaň na portáli Kickstarter za 800 DKK (približne 107,19 EUR), vrátane dvanásťmesačného predplatného prístupu k sprievodnej mobilnej aplikácii. Ten bude po vypršaní účtovný 250 DDK (asi 30,82 EUR) ročne. Ak sa vyzbiera dostatok finančných zdrojov pre spustenie výroby a všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by mali byť k dispozícii v decembri tohto roku.

Monitorovací systém TrailSense pre horské bicykle.