Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton od Panasonicu bude pomáhať nakladačom v para powerliftingu

Exoskeleton od Panasonicu bude pomáhať nakladačom v para powerliftingu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Panasonic oznámila, že sa jej exoskeleton Power Assist Suit chystá zapojiť na podujatia World Para Powerlifting (WPPO) a tiež i na paralympijské hry v Tokiu 2020. Nositeľný exoskeleton v upravenej verzii Atoun Model Y však nebudú používať športovci, ale nakladači ťažkých závaží.

Počas športových podujatí sa zapotia nielen športovci, ale aj ľudia v zákulisí, ktorí často vykonávajú namáhavú činnosť a zdvíhajú ťažké veci. To platí najmä v powerliftingu, kde niekto musí naložiť závažia na činku a potom sa musí uistiť, že sú bezpečné.

V tejto súvislosti oznámila organizácia WPPO, že si vybrala exoskeleton Atoun Model Y Power Assist Suit od spoločnosti Panasonic, aby uľahčil prácu personálu, ktorí na podujatiach pracuje a pohybuje s ťažkými závažiami. Para powerlifting je súťaž v tlaku na lavičke (tzv. bench press), ktorá je určená pre športovcov so zdravotným postihnutím dolných končatín. Súťaží sa v 10 váhových kategóriách pre mužov a ženy. Nakladači počas súťaže musia manipulovať so závažiami s hmotnosťou od 10 až do 50 kilogramov. Keď sa nakumuluje, môže nakladač preniesť údajne až 8 650 kg za jedno podujatie.

Exoskeleton Panasonic Atoun Model Y Power Assist Suit bude pomáhať nakladačom na podujatiach para powerliftingu.

Panasonic tvrdí, že jeho exoskeleton Atoun Model Y zvyšuje bezpečnosť a presnosť pri nakladaní a odstraňovaní závaží z tyčí, zrýchľuje výmenu závaží, znižuje námahu organizmu nakladačov a súťažiacim tak dodá lepší pocit bezpečia. Exoskeleton má tvar obráteného písmena Y a je vyrobený z uhlíkových kompozitov. Nosí sa chrbte a k telu nositeľa sa pripevní pomocou hrudných a stehenných popruhov. Jeho nezávisle ovládané elektrické motory vytvárajú silu 10 kg, zatiaľ čo senzory monitorujú, ako sa užívateľ pohybuje, aby sa s pohybom synchronizovali motory a exoskeleton vedel poskytnúť potrebnú podporu.

Počas prevádzky má Model Y tri automatické režimy. Asistenčný režim pomáha nositeľovi pri narovnaní sa z ohnutej polohy, zatiaľ čo režim chôdze používa dva motory na stabilizovanie pohybu počas presúvania sa z jedného miesta na druhé, no a tretí brzdný režim podporuje pás nositeľa, zatiaľ čo spúšťa náklad smerom nadol.

Okrem para powerliftingu môže exoskeleton Auton Model Y pomáhať aj na letiskách, v továrňach, logistických skladoch, na staveniskách či na farmách.