Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šesťkolesový odpružený skejtbord 5-X je stvorený pre rezanie zákrut

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú skejtbordy, ktoré dokážu ostro rezať zákruty podobne ako snowboardy, americkí vývojári zo spoločnosti Freebord sa rozhodli ísť ešte ďalej a svoj najnovší skejtbord 5-X vybavili nielen nezávislým odpružením pre jeho štyri kolesá, ale pridali mu ďalšie dve kolesá pre efektívnejšie zatáčanie.

Zatiaľ čo väčšina skejtbordov má štyri kolesá, model Freebord 5-X sa vyznačuje tým, že ich má až šesť. Okrem prednej a zadnej dvojice kolies tak pribudlo jedno kolesu za prednú a druhé koleso za zadnú dvojicu. Tieto kolesá sú umiestnené v stredovej línii a sú otočné. Pri priamom pohybe zostáva v kontakte s cestou len predná a zadná dvojica kolies. Pri zatáčaní do jednej zo strán sa však obe otočné kolieska tiež dostanú do kontaktu s cestou.

Toto nastavenie umožní jazdcovi sa nakloniť do zákruty tak, že ne vnútornú stranu hrany dosky prenesie svoju váhu, rovnako ako na snowboarde. Na druhej strane tým, že prenesie svoju váhu späť smerom k základni, môže sa posúvať do strán. Týmto spôsobom sa dajú vykonávať triky ako je otočka o 180 alebo 360 stupňov. Predný a zadná dvojica kolies je navyše pripevnená k ramenám s pružinami. Vďaka tomu sa každé z kolies môže pohybovať nezávisle hore a dole, v reakcii na nerovný povrch alebo váhu prenášanú od jazdca.

Šesťkolesový skejtbord s odpružením Freebord 5-X.

Výsledkom nie je len plynulejšia jazda, no aj polomer otáčania je ostrejší, čo umožňuje efektívnejšie zatáčanie. Používatelia si môžu meniť pružiny s rôznymi tuhosťami, v závislosti od toho, či chcú pohodlnejšiu alebo akčnejšiu jazdu so schopnosťou rýchlejšej reakcie. Jednoduché viazanie, ktoré je podobné snowboardovému, navyše udrží nohy jazda na doske skejtbordu.

Nový šesťkolesový skejtbord s odpružením Freebord 5-X je súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za 247 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 291 EUR. Už teraz sa vývojárom podarilo vyzbierať o niečo viac ako bola požadovaná suma 44 754 EUR, takže podporovatelia kampane by sa svojich nových skejtbordov mohli dočkať v priebehu augusta tohto roku.

Šesťkolesový skejtbord s odpružením Freebord 5-X.