Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Horský bicykel F160 je vyfrézovaný zo 70 kg hliníkovej dosky

Horský bicykel F160 je vyfrézovaný zo 70 kg hliníkovej dosky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Horské bicykle s hliníkovým rámom majú viditeľne veľké zvary a nie sú také pekné ako ich náprotivky z uhlíkových vlákien alebo z titánu. Zmeniť to chce nový model horského bicykla Frace F160 z dielne nemeckého výrobcu, ktorého rám je vyfrézovaný z jediného bloku hliníka.

Unikátny hliníkový rám F160-tky bol pôvodne vytvorený vývojárom Berndom Iwanowom, ktorý pracoval ako operátor CNC strojov a manažér výroby. Pred dvomi rokmi vytvoril dva prototypy, no spoločnosť v ktorej pracoval medzitým zbankrotovala. Keďže sám nie je horský cyklista, nechal svoje dva prototypy otestovať dvom skúseným jazdcom. Ich spätná väzba bola údajne dosť pozitívna, čo viedlo k súčasnej piatej generácii verzie modelu F160, ktorá je pripravovaný na výrobu v obmedzenom počte kusov.

Horský bicykel Frace F160.

Samotný rám bicykla začína ako doska z hliníka 7075, ktorá váži 75 kilogramov. Doska nie je zváraná a je veľmi tuhá. Následne sa opracuje na osem samostatných segmentov, ktoré sa potom spájajú pomocou titánových skrutiek. Výsledný rám si prešiel skúškami pevnosti a únavy materiálu, ktoré vykonala nemecká skupina pre hodnotenie bicyklov EFBE. S 27,5-palcovými kolesami a kompletným predným a zadným odpružením však nepatrí horský bicykel Frace F160 k najľahším. Jeho hmotnosť sa vyšplhala až na 16,3 kilogramu, no jeho dizajn určite poteší oko nejedného cyklistu.

Horský bicykel Frace F160.

V pláne je zahájenie výroby a predaja samostatných rámov od budúceho mesiaca, pričom prvé dodávky sa uskutočnia v septembri. Dostupnosť kompletných horských bicyklov Frace F160 by mala byť v priebehu októbra tohto roku. Iwanow pritom dúfa, že sa mu podarí vyrobiť 50 rámov ročne, pričom cena jedného bude 5 000 EUR. Kompletné bicykle budú stáť od 7 500 do 12 000 EUR, v závislosti od vybraných komponentov.

Horský bicykel Frace F160.