Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trek sa chváli najľahším celoodpruženým horským e-bicyklom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odnímateľný elektrický pohon Fazua Evation je navrhnutý tak, aby mohol jazdec jednoducho premeniť svoj e-bicykel na výrazne ľahší „bežný“ bicykel bez elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Spoločnosť Trek sa teraz rozhodla tento systém adaptovať do údajne najľahších celoodpružených horských elektrických bicyklov.

Elektrické bicykle v priebehu rokov uberali na váhe, no pre výrobcov je ešte stále úspech, ak sa im podarí vytvoriť mestský e-bicykel s hmotnosťou pod 14 kilogramov. Čo sa týka celodopružených horských bicyklov s elektrickým pohonom, tam sa táto hranica drží až okolo 20-tich kilogramov a dostať sa pod 18 kilogramov radí takýto bicykel medzi vôbec najľahšie modely.

Spoločnosť Trek sa však môže pochváliť novým celoodpruženým horským e-bicyklom Trek E-Caliber pre rok 2021, o ktorom tvrdí, že váži len 15,5 kilogramu. Ľahký a odnímateľný elektrický pohon Fazua Evation má výkon 250-wattov a pomáha jazdcovi, aby sa ľahšie dostal na vrchol strmých kopcov, mohol šliapať na dlhšie vzdialenosti alebo dobehol silnejších a rýchlejších jazdcov.

Celoodpružený horský elektrický bicykel Trek E-Caliber pre rok 2021.

Pohon Fazua Evation poskytuje elektrickú asistenciu šliapania do pedálov až do maximálnej rýchlosti 32 km / h a v najnižšom jazdnom režime 100 W poskytne dojazd až do vzdialenosti 70 kilometrov. Výrobca sľubuje bezproblémový zážitok z elektrickej asistencie, bez trhnutia pri štarte a bez mechanického odporu, keď sa motor vypne. Jazdci môžu prepínať medzi tromi dostupnými režimami elektrickej asistencie šliapania do pedálov pomocou ovládača citlivého na dotyk, ktorý je umiestnený na riadidlách bicykla.

Celoodpružený horský elektrický bicykel Trek E-Caliber pre rok 2021.

Keď má jazdec pocit, že už nepotrebuje elektrickú asistenciu, môže z bicykla odobrať celý pohonný systém Fazua Evation a vymeniť ho za vložku, ktorá zakryje dutú spodnú trubku rámu. Vďaka tomu si môže vychutnať jazdu ako na klasickom cross-country (XC) bicykli, ktorý váži o 2,7 kilogramu menej. Zadné odpruženie zaistí systém IsoStrut so zdvihom 60 milimetrov, zatiaľ čo predné odpruženie sa môže pochváliť zdvihom až 120 milimetrov.

Celoodpružený horský elektrický bicykel Trek E-Caliber pre rok 2021.

Rovnako ako ostatné bicykle spoločnosti Trek, aj E-Caliber sa dodáva v celom rade modelov s cenou od 6 500 dolárov. Model E-Caliber 9,9 XX1 ASX s cenou 13 000 dolárov je pritom ten, ktorý sa chváli hmotnosťou 15,8 kilogramu. Špičková výbava zahŕňa rám z uhlíkových vlákien, bezdrôtový elektronický pohon SRAM XX1 Eagle ASX, zadný tlmič Fox Factory a prednú odpruženú vidlicu RockShox SID Ultimate.

Celoodpružený horský elektrický bicykel Trek E-Caliber pre rok 2021.