Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšená bežecká obuv s grafénom vydrží dvakrát toľko kilometrov

Vylepšená bežecká obuv s grafénom vydrží dvakrát toľko kilometrov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z britskej spoločnosti inov-8 sa v roku 2017 spojili s vedcami z Manchesterskej univerzity, aby vyvinuli prvú bežeckú obuv s grafénovou podrážkou na svete. Tentoraz sa grafén objavuje ako súčasť penového odpruženia v bežeckých topánkach na dlhé trate, o ktorých sa tvrdí, že vydržia dvakrát tak dlho ako štandardné modely.

Nové bežecké topánky s názvom Trailfly Ultra G 300 Max sú zamerané na ultramaratóncov a bežcov, ktorí zvyknú behať na dlhé trate. Disponujú vonkajšou podrážkou „Graphene-Grip“, ktorú nájdeme v predchádzajúcich modeloch výrobcu, no navyše ide o prvú bežeckú obuv na svete s penovým pružením s využitím vylepšeného grafénu, ktoré nahrádza bežne používané uhlíkové platne a penu EVA.

Bežecké topánky Trailfly Ultra G 300 Max.

Pružiaca pena so zvýšeným obsahom grafénu G-FLY bola testovaná priamo bežcami na dlhých tratiach v prírode. Vývojári pritom tvrdia, že ponúka až o 25 percent vyššiu návratnosť energie ako štandardné peny EVA. Rovnako tak netrpí kompresným opotrebením a prináša tlmenie a pohodlie v oveľa dlhšom časovom rámci. Tím teda tvrdí, že pena si aj po 1 200 kilometroch stále počínala dobre, čo je dvojnásobok priemyselného štandardu.

Bežecké topánky Trailfly Ultra G 300 Max.

No nová pena si samozrejme prešla aj testami v laboratóriu, vrátane jej vystaveniu agresívnym testom starnutia, ktoré napodobňujú rozsiahle používanie. Napriek tomu, že pena G-FLY výrazne starla, stále dodávala viac energie ako niektoré nezostarnuté peny.

Cena nových bežeckých topánok Trailfly Ultra G 300 Max je 190 dolárov. Dajú sa už predbežne objednať, pričom k dispozícii budú od 8. apríla.

Bežecké topánky Trailfly Ultra G 300 Max.