Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie iKinesis funguje ako bežecký tréner pripnutý na topánke

Zariadenie iKinesis funguje ako bežecký tréner pripnutý na topánke
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa beh môže javiť ako jedna z vecí, ktoré sa proste vykonáva, existujú správne a nesprávne spôsoby, ako to zvládnuť seriózne. Nový systém iKinesis, ktorý vynašiel francúzsky fyzioterapeut Vieilledent Frédéric, má preto za cieľ pomôcť bežcom, aby behali správne.

Hardvérová časť systému sa skladá z jednotky nazvanej ako „Kapsule“, ktorá je pripevnená k šnúrkam jednej z bežeckých topánok používateľa. Toto zariadenie okrem iného obsahuje inerciálnu meraciu jednotku, mikroprocesor, modul Bluetooth a nabíjateľnú batériu. Bezdrôtovo komunikuje s aplikáciou na smartfóne používateľa v reálnom čase, aj keď ukladá údaje i na následné stiahnutie, ak nie je telefón počas behu prístupný.

V obidvoch prípadoch, keď si používateľ skontroluje mobilnú aplikáciu, dostane spätnú väzbu a radu o faktoroch, ako je pronácia chodidla (pohyb smerujúci dovnútra), sila nárazu chodidla o zem, vertikálne oscilácie v ťažisku, dĺžka krokov, kontaktná doba chodidla na zemi, účinnosť impulzu a kadencia.

Systém iKinesis funguje ako digitálny bežecký tréner.

Systém je možné navyše nastaviť tak, aby varoval používateľov pred problémami počas prevádzky, a to prostredníctvom vibračných alebo zvukových upozornení na smartfóne. Samotná jednotka Kapsule má pritom údajne hmotnosť 10,8 gramu, je vodotesná (môže byť ponorená do 1,5 metrovej hĺbky po dobu 30 minút) a mala by vydržať až šesť hodín na jedno nabitie batérie. Tá sa do plnej kapacity nabije za jednu hodinu.

Bežecký systém iKinesis je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 139 EUR. Za predpokladu, že dosiahne produkciu, mal by sa dodávať v októbri.

Jednotka Kapsule sa pripevní k šnúrkam jednej z bežeckých topánok.