Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LoreOne: 3D tlačená cyklistická obuv na mieru z uhlíkových vlákien

LoreOne: 3D tlačená cyklistická obuv na mieru z uhlíkových vlákien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím lepšie sadne profesionálna cyklistická obuv, tým efektívnejšie sa dá pohyb nohy jej nositeľa premeniť na pohyb bicykla. Aj práve preto bola navrhnutá cyklistická obuv LoreOne z uhlíkových vlákien, ktorá je vyrobená pomocou 3D tlače na miery tak, aby presne sadla každému kupujúcemu.

Nová 3D tlačená cyklistická obuv z uhlíkových vlákien LoreOne bol vytvorená americkou startup spoločnosťou Lore v spolupráci s olympijským cyklistom a cyklistickým trénerom Colby Pearcom. Je zameraná na serióznych jazdcov a je to obuv ktorá sa mechanicky spája s mechanizmom na pedáli prostredníctvom zarážky na jeho spodnej strane.

Záujemca začína pomocou aplikácie Lore Morphic iPhone, ktorá mu umožní urobiť si doma skenovanie svojich nôh. Tieto údaje sú potom odoslané do spoločnosti Lore, kde sa používajú na usmernenie výroby obuvi pre tohto konkrétneho klienta. V robotickom procese 3D tlače z uhlíkových vlákien sa nepoužívajú žiadne formy. Spoločnosť tvrdí, že je to „jediný spotrebný výrobok na svete vyrobený týmto spôsobom“.

3D tlačená cyklistická obuv z uhlíkových vlákien LoreOne.

Výsledné hlavné telo obuvi, známe ako Custom Carbon AirFrame (CAF), pozostáva z hornej a dolnej časti, ktoré sa prepletú okolo nohy používateľa pri každom obutí. K CAF je pridaná čalúnená výstelka vyrobená z polyuretánu a recyklovaného polyesteru, spolu s retenčným popruhom na suchý zips.

Hotový výrobok je odoslaný klientovi, ktorý sa prikláňa k výberu pedálovým mechanizmom značiek Shimano, Look alebo Speedplay. Aby sa usmernilo umiestnenie a následná úprava týchto zarážok, polohy prvej a piatej metatarzálnej kosti nositeľa sú už označené na spodnej strane každého CAF.

3D tlačená cyklistická obuv z uhlíkových vlákien LoreOne.

Podľa výrobcu presný „strih“ na mieru a tuhé uhlíkové vlákna zabraňujú tomu, aby sa noha používateľa pri šliapaní do pedálov pohybovala vo vnútri obuvi, čím sa oveľa viac energie z jeho šliapania prenesie do pohybu kolesa. Mriežková štruktúra modulu CAF je tiež veľmi priedušná. Obuv je pritom dodávaná s tromi typmi krytov na použitie v chladných alebo mokrých podmienkach.

3D tlačená cyklistická obuv z uhlíkových vlákien LoreOne sa dá predbežne objednať v rámci počiatočnej edície „Founder's Kit“, ktorá bude limitovaná na 277 párov. Každý má cenu 1 900 dolárov. Všeobecná dostupnosť a rozsiahlejšia výroba sa začne začiatkom budúceho roka.

3D tlačená cyklistická obuv z uhlíkových vlákien LoreOne.