Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra aerodynamický Ribble smeruje do cieľa k „najrýchlejšiemu“ bicyklu

Ultra aerodynamický Ribble smeruje do cieľa k „najrýchlejšiemu“ bicyklu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S cieľom vytvoriť najrýchlejší aerodynamický cestný bicykel na svete strávil britský výrobca Ribble tri roky v aerodynamickom tuneli a na trati, pričom optimalizoval, dolaďoval a upravoval aerodynamiku svojho úplne nového modelu Ultra SL R. Tento cestný bicykel tak sľubuje, že odkrojí z času na pretekárskej trati.

Nový pretekársky cestný bicykel Ribble Ultra SL R bol počas vývoja testovaný v aerodynamickom tuneli a bol aj analyzovaný v reálnom svete. Keďže riadidlá sú prvou súčasťou zostavy bicykla, ktorá je zasahovaná protiidúcim vzduchom, spoločnosť Ribble začala pracovať okolo rúk. Najprv sa odstránila štandardná svorka brzdovej páčky, ktorá sa umiestni na koncovky závesu a presunie sa na miesto počas inštalácie brzdy. Potom bol navrhnutý patentovaný držiak s priamou skrutkou, ktorý eliminuje potrebu dimenzovať závesy okolo štandardnej 23,5 mm svorky, aby sa mohli riadidlá pretvoriť na základe zlepšenej aerodynamiky a ergonómie.

Pretekársky cestný bicykel Ribble Ultra SL R.

Ďalej sa vývojári zamerali na nohy jazdca a prepracovali dizajn karbón-škrupinových riadidiel o krok ďalej tým, že do vrcholov vytvarovali takzvaný „generátory prebudenia“. Tieto vzduchové rušiče sú umiestnené tak, aby vytláčali prúdenie vzduchu okolo jazdca a vytvorili tak „zónu zníženia odporu“ a znížili celkový odpor vzduchu v porovnaní s rovnakými bežnými riadidlami. Spoločnosť Ribble tvrdí, že tento efekt funguje v celom čelnom až 20-stupňovom rozsahu vetra, a bol testovaný s viacerými polohami rúk, pričom sa odhaduje zníženie čistého odporu vzduchu o 2,1 percenta na bicykel a jazdca.

Pretekársky cestný bicykel Ribble Ultra SL R.

Rám bicykla má skrátené tvarovanie rúrok, takzvané skrátené krídla. Spoločnosť Ribble vysvetľuje, že zatiaľ čo konvenčný profil krídla je optimálnejší pre nízky uhol a viac čelných veterných podmienok, skrátený dizajn krídla funguje lepšie v celom rozsahu testovaných veterných podmienok. Konštruktéri tiež zriedili a sploštili trubku sedadla, hornú a dolnú trubku a nohy vidlice do takmer podobného tvaru ako čepeľ.

Medzi vidlicou so skráteným krídlom a riadidlami strávil Ribble čas reštrukturalizáciou hlavovej trubky. Nový dizajn sa úhľadnejšie integruje s hornou a spodnou trubkou rámu a vidlicou, čím prúdiaci vzduch prúdi späť.

Pretekársky cestný bicykel Ribble Ultra SL R.

No a aký je teda výsledok celej tejto náročnej práce? Výrobca uvádza o svojom najnovšom bicykli Ultra SL R, ktorý postavil oproti svojej predchádzajúcej vlajkovej lodi Endurance SL R, že testovanie v aerodynamickom tuneli ukázalo 75-sekundovú úsporu na 40 kilometrov pri priemernej rýchlosti 35 km / h a bočnom vetre od 5 do 10 stupňov. To sú tri sekundy na 1,6 kilometra (1 míľu). Spoločnosť Ribble tvrdí, že to ďalej overila prostredníctvom testovacieho programu v reálnom svete, ktorý zahŕňal rôznu topografiu, poveternostné podmienky a profily v zákrutách.

Výrobca umožňuje jazdcom si zostaviť vlastné bicykle SL R a ponúka aj skladové zásoby, ktoré začínajú od základného modelu Shimano Integra za cenu 4 892 dolárov až po model za 8 305 dolárov vo verzii „Hero“ Shimano Dura Ace Di2 „Hero“. Ceny rámov sa začínajú okolo 4 436 dolárov.

Pretekársky cestný bicykel Ribble Ultra SL R.