Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stacionárny bicykel Capti v sebe spája cyklistiku s hraním hier

Stacionárny bicykel Capti v sebe spája cyklistiku s hraním hier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V porovnaní s jazdou na skutočnom bicykli vonku môže byť jazda na stacionárnom bicykli vo vnútri poriadne nudná. Rotoped s názvom Capti je najnovším riešením tohto problému tým, že k jazde na stacionárnom bicykli pridá hry a virtuálne jazdy.

Nový stacionárny bicykel Capti, ktorý vyrobila americká spoločnosť Expresso Fitness, sa môže používať ako bežný stacionárny bicykel s uzamknutými riadidlami a možnosťou nastavenia odporu pri šliapaní. No používateľ si môže tréning trocha spríjemniť tým, že má prístup k online knižnici virtuálnych vonkajších jázd, hier založených na šliapaní, tréningových programov podľa srdcového tepu a relácií virtuálneho štúdia. To všetko prostredníctvom 24-palcového dotykového displeja s rozlíšením 1080p, ktorý sa pripája k domácej Wi-Fi sieti.

Stacionárny bicykel s dotykovou obrazovkou Capti.

Ako náhle je Capti v tomto interaktívnom režime, otáčanie riadidiel bude mať za následok otáčanie na obrazovke vo virtuálnom prostredí a aktuálna rýchlosť šliapania jazdca v reálnom svete sa prejaví na jeho virtuálnom avatare. Navyše, keď sa v týchto prostrediach vyskytne stúpanie alebo klesanie, odpor pedálov na bicykli v reálnom svete sa zodpovedajúcim spôsobom zmení. „Radenie prevodových stupňov“ manuálnou zmenou magnetického odporu na zotrvačníku rotopeda pomôže jazdcom vyšplhať sa na tieto virtuálne kopce alebo z nich zostúpiť rýchlejšie.

Stacionárny bicykel s dotykovou obrazovkou Capti.

Integrované senzory v rotopede monitorujú faktory, ako je uhol riadidiel, kadencia šliapania do pedálov a odpor zotrvačníka, a to až 50-krát za sekundu. Podľa potreby potom prispôsobujú činnosť na obrazovke aj samotného rotopeda. Všetky jazdy a hry údajne obsahujú „3D grafiku na úrovni videohier“ a boli vytvorené pomocou nástroja Unreal Engine od spoločnosti Epic Games.

Stacionárny bicykel s dotykovou obrazovkou Capti.

Stacionárny bicykel Capti má rám vyrobený z ocele a eloxovaného hliníka, váži 79 kilogramov a unesie jazdcov s maximálnou hmotnosťou až do 159 kilogramov. Dá sa už predbežne objednať za uvádzaciu cenu 2 495 dolárov, pričom dodanie sa očakáva v decembri. Vyžaduje sa tiež predplatné služby za 34 dolárov mesačne. Plná maloobchodná cena bude 3 495 dolárov.