Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

KineCAM vytvára papierové fotografie, ktoré sa dajú rozhýbať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kinegramy, vynájdené koncom 19. storočia, boli jednoduchou formou animácie, ktorá predchádzala prvým animovaným filmom. Tím z MIT teraz dal tejto technológii digitálnu podobu v podobe jednorazového zariadenia KineCAM.

Pri tradičnom kinegrame tvorca začína s tromi alebo viacerými postupne nasnímanými fotografiami osoby či iného subjektu vykonávajúceho určitú činnosť. Každá fotografia sa potom horizontálne rozreže na viacero pásov.

Pásy zo všetkých fotografií sa následne spoja nad sebou a vytvoria jeden dlhý zložený obraz, pričom sa striedajú tri fotografie zhora nadol. Inými slovami, počnúc zhora sa vytvorí pás z fotografie 1, za ktorým nasleduje pás z fotografie 2, potom pás z fotografie 3, potom opäť ďalší pás z fotografie 1 a tak ďalej.

Následne sa na kompozit položí list známy ako „pruhované prekrytie“. Táto fólia pozostáva z viacerých vodorovných priehľadných štrbín, ktoré sa striedajú so širšími nepriehľadnými časťami. Preto keď divák stiahne prekrytie cez kompozit, vidí najprv len pásy fotografie 1 a teda celú fotografiu 1, potom len pásy fotografie 2 a potom len pásy fotografie 3. Výsledkom je vytvorenie ilúzie pohybu.

Tím študentov z MIT sa rozhodol zmodernizovať túto techniku v rámci záverečného skupinového projektu. Toto úsilie vyvrcholilo vytvorením zariadenia KineCAM. Malé zariadenie v tvare krabičky obsahuje mikropočítač Raspberry Pi, videokameru podobnú mobilnému telefónu, termálnu tlačiareň podobnú tým, ktoré sa používajú na tlač štítkov a účteniek, tlačidlo spúšte fotoaparátu, batériu a LED indikátor. Všetky súčiastky už boli komerčne dostupné a ich celková cena bola nižšia ako 100 dolárov.

Prototyp KineCAM spolu s jeho pruhovaným prekrytím (uprostred) a jednou z termálne vytlačených kompozitných fotografií.

Po aktivácii stlačením tlačidla spúšte kamera KineCAM nahrá krátky videozáznam. Vlastný softvér na Raspberry Pi potom vyberie viacero snímok z tohto videa, digitálne ich vykreslí do pásov a potom tieto pásy preloží do jedného digitálneho kompozitného obrazu. Fyzickú kópiu tohto obrazu následne vytvorí tlačiareň. Celý proces trvá približne 16 sekúnd.

Na zobrazenie obrazu, a na to, aby ho používateľ videl v pohybe, sa použije pruhovaný prekryv, ktorý bol predtým vytlačený na list priehľadnej fólie prostredníctvom bežnej atramentovej tlačiarne.

„Je niečo veľmi príťažlivé a intímne na tom, že máte skutočný fyzický doklad, jedinečnú kópiu nejakého zážitku,“ hovorí tím. „Tento projekt poskytujeme ako open-sourcing, takže ostatní môžu kameru upravovať, prispôsobovať jej kód a navrhovať ju tak, aby robila čokoľvek, čo chcú. Sme radi, že môžeme umožniť ostatným preskúmať tieto možnosti“.

Technológia je demonštrovaná vo videu na začiatku článku alebo TU.