Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 227

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Už nejeden raz sme vám priniesli informáciu o tom, ako sa dokázali vedci inšpirovať prírodou. Áno, rozhodne je to nevyčerpateľná studnica nápadov. Máme pre vás z tejto oblasti ďalšiu zaujímavosť. Súvisí s robotmi a práve tie našli spôsob ako sa budú pohybovať v prírode. Ktorí jej obyvatelia boli tentoraz inšpiráciou?

Obojživelný robot AmphiSAW sa inšpiroval prírodou, konkrétne spôsobom, akým sa hady pohybujú vo vode, a tým, ako sa stonožky pohybujú po zemi. Jeho chvost tvorí horizontálna špirála, ktorá sa vinie cez stredy 14-tich spojených dutých článkov pádla. Motor v module hlavy otáča špirálou, čo spôsobuje, že články sa postupne pohybujú nahor a nadol, pričom vytvárajú súvislý rad sínusoidných vĺn po celej dĺžke chvosta. Tento jedinečný štýl pohybu umožňuje robotovi plávať po vodnej hladine rýchlosťou takmer tri štvrte dĺžky jeho tela za sekundu a plaziť sa po zemi rýchlosťou 1,5 dĺžky tela za sekundu. Pri pohybe po zemi môže byť hlava robota vybavená aj dvomi rotujúcimi nohami alebo kolesami. V tejto konfigurácii sa rýchlosť na súši zvýši až na 4 dĺžky tela za sekundu a robot dokáže lepšie prekonávať prekážky. Dá sa pritom ovládať rádiom na diaľku alebo sa môže naprogramovať tak, aby autonómne sledoval sériu satelitných navigačných bodov.