Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

xMEMS cieli na audiofilov s mikroreproduktormi na báze kremíka

xMEMS cieli na audiofilov s mikroreproduktormi na báze kremíka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť xMEMS Labs sa snaží nahradiť storočnú technológiu reproduktorov na báze cievky mikroreproduktormi na báze kremíka a spustili tri riešenia Solid-State Fidelity na použitie v nadchádzajúcich úplne bezdrôtových slúchadlách, štúdiových slúchadlách do uší, digitálnych načúvacích prístrojov a iných nositeľných zariadení nabitých zvukom, ako sú inteligentné okuliare, náhlavné súpravy VR a spánkové slúchadlá.

„Na rozdiel od konvenčných cievkových reproduktorov sú naše reproduktory monolitické, so silikónovými membránami, ktoré ponúkajú oveľa lepšiu tuhosť materiálu a exponenciálne rýchlejšiu impulznú odozvu ako bežné reproduktory, výsledkom čoho je vynikajúci zvukový výkon technológií xMEMS Solid-State Fidelity,“ povedal Mike Housholder, viceprezident pre marketing a rozvoj podnikania, xMEMS Labs.

Kremíková membrána v patentovanom polovodičovom reproduktore efektívne nahrádza papierovú alebo plastovú membránu v konvenčnom dizajne reproduktorov a tvrdí sa, že je asi 95-krát tuhšia pre lepšiu čistotu stredov a výšok, zatiaľ čo silikónová architektúra tiež poskytuje 150-krát rýchlejší impulz pre lepšiu presnosť. Medzitým tenkovrstvové piezoelektrické meniče vykonávajú úlohu cievky a magnetu, aby vybudili kremíkovú membránu a vytvorili zvukové vlny.

Cowell slúži ako výškový reproduktor s vysokým rozlíšením pre dvojpásmový modul, ktorý rozkýva aj 9 mm basový reproduktor.

Ľahký, vysokovýkonný mikroreproduktor má váhu iba 56 mg a je 1 mm tenký. Mal by poskytnúť viac miesta vo vnútri krytu pre väčšie batérie alebo zabudované senzory, ako sú mikrofóny, a celkový dizajn údajne eliminuje potrebu prispôsobenia a zníženia požiadaviek na kalibráciu reproduktora a ponúka oveľa vylepšené priestorové spracovanie zvuku ako bežné dynamické meniče. Môže tiež spĺňať normy IP58 na odolnosť voči prachu a vlhkosti.

Keďže mikroreproduktory xMEMS využívajú štandardné polovodičové procesy. Spoločnosť tvrdí, že ich možno vyrábať „rýchlo, jednotne a nákladovo efektívne vo veľkom rozsahu“. Teraz bola oznámená dostupnosť troch nových riešení Solid-State Fidelity.

Mikroreproduktor Montara Plus na silikónovej báze je schopný dosiahnuť hladinu akustického tlaku až 120 dB pri 200 Hz.

Cowell je považovaný za najmenší polovodičový mikroreproduktor na svete a smeruje do káblových aj úplne bezdrôtových slúchadiel ako dvojpásmový dizajn s 9 mm DD basovým reproduktorom. Mikroreproduktor Montara je v súčasnosti súčasťou aktívneho načúvacieho prístroja Mimitakara 6EB a spoločnosť xMEMS teraz uviedla na trh riešenie Montara Plus, o ktorom sa uvádza, že je svetovo najvýkonnejším MEMS mikroreproduktorom a je ponúkaný ako plnopásmový prevodník pre štúdiové slúchadlá do uší s vysokým rozlíšením.

Skyline DynamicVent, ktorý kombinuje najlepšie vlastnosti otvoreného a uzavretého dizajnu slúchadiel, ponúka ventilačný otvor ovládaný DSP pre aktívne ovládanie okolia. Uzavretie vetracieho otvoru má za následok najlepší zážitok z počúvania a odozvu basov, ako aj najvyššiu pasívnu izoláciu. Otvorenie ventilačného otvoru umožňuje zvuky zvonku, takže poslucháči nie sú tak odrezaní od okolitého sveta, a zároveň znižuje efekty oklúzie, kde sú zosilnené kroky alebo hlas nositeľa.

3 773 / 5 000 Výsledky prekladov Výsledok prekladu Rozložený pohľad na jednu potenciálnu aplikáciu pre kremíkový mikroreproduktor Montara Plus – monitory do uší pre audiofilov.