Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené hlavy hovoria a počúvajú, aby sa zlepšili zvukové zariadenia

3D tlačené hlavy hovoria a počúvajú, aby sa zlepšili zvukové zariadenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov vytvoril spôsob, ako lacno vyrábať akustické simulátory hlavy. Môžu pomôcť merať spôsob, akým prijímame a spracovávame zvuk, najmä v hlučnom prostredí, ako sú koktailové večierky.

Pri výrobe lepších akustických zariadení, ako sú načúvacie prístroje, potrebujú výskumníci v oblasti spracovania akustického signálu nástroje, ktoré im pomôžu lepšie pochopiť, ako naše hlavy a uši prijímajú a spracovávajú zvuk.

Hoci existujú zariadenia, ktoré môžu pomôcť, známe ako akustické simulátory hlavy, bývajú drahé, takže je zriedkavé, aby malo laboratórium viac ako jeden takýto simulátor. Sú síce užitočné na získanie niektorých údajov, ale nepomôže to vedcom pochopiť, ako sa zvuk spracováva v prostredí, kde hovorí veľa ľudí naraz, napríklad na večierku alebo športovom podujatí. Vykonávali sa síce pokusy s ľuďmi v hlučných miestnostiach, ale táto cesta výskumu má svoje vlastné problémy.

„Simulácia realistických scenárov na zlepšenie konverzácie si často vyžaduje hodiny nahrávania s ľudskými subjektmi,“ povedal Austin Lu, študent, člen výskumného tímu z laboratória Augmented Listening Laboratory na Illinoiskej univerzite v Urbana-Champaign. „Celý proces môže byť pre subjekty vyčerpávajúci a pre subjekt je mimoriadne ťažké zostať medzi nahrávkami a počas nich v dokonalom pokoji, čo ovplyvňuje namerané akustické tlaky“.

3D tlač prináša novú úroveň dostupnosti akustických simulátorov hlavy.

Na vyriešenie oboch problémov tím prišiel na to, ako vytvoriť sériu akustických simulátorov hlavy prostredníctvom 3D tlače. Tieto hlavy potom umiestnili na otočné kolieska, aby imitovali ľudský krk. Všetky hlavy majú v ústach reproduktory na imitáciu reči a veľmi detailné uši vybavené mikrofónmi.

Výskumníci dúfajú, že vďaka tomu, že 3D tlačené hlavy budú „hovoriť“, „počúvať“, otáčať sa a kývať hlavou, a vďaka tomu, že výsledky prejdú sériou algoritmov, sa im podarí rýchlo a lacno zhromaždiť veľké množstvo akustických údajov. Tieto údaje by mali viesť k lepším algoritmom, ktoré zase povedú k lepším akustickým zariadeniam.

Výskum bude prezentovaný na 184. zasadnutí Akustickej spoločnosti Ameriky, ktoré sa v súčasnosti koná v Chicagu v štáte Illinois.

3D tlač umožňuje veľmi detailnú rekonštrukciu ľudského ucha.