Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 238

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vlastné bývanie – méta mnohým mladých ľudí. Možno ju súčasný trh s hypotékami trošku rozptýlil, no na druhej strane je možno priestor pozrieť sa na inovácie, ktoré by mohli pri budovaní vlastného domova znížiť náročnosť na financie. A čo tak odstrániť pri stavbe domu ľudskú prácu? Teda aspoň z časti. Snaží sa o to aj zaujímavá technológia, pri ktorej si vlastne svoju domácnosť možno raz doslova vytlačíte na 3D tlačiarni.

Americkí vedci z Michiganskej univerzity navrhli nový typ 3D tlače betónu s názvom Shell Wall. Výsledkom sú tak betónové steny, ktoré sú údajne až o 72 percent ľahšie ako ich konvenčne 3D tlačené náprotivky. Proces sa začína vytvorením počítačového modelu konštrukcie, ktorý čo najefektívnejšie rozloží materiál potrebný na zabezpečenie požadovanej pevnosti v jednotlivých častiach budovy. Žiadny materiál teda nie je na miestach, kde nie je potrebný. Na základe tohto modelu potom 3D tlačová dýza vytvorí vrstvené stenové prvky. Tie pritom pozostávajú zo zakrivených vertikálnych rebier s tenšími zakrivenými membránami, ktoré prekrývajú priestory medzi nimi. Vrstvy betónu sa ukladajú nerovnomerne, takže nemusia byť nevyhnutne rovnobežné so zemou. Pri budovaní každého prvku sa do dutých rebier vložia zvislé časti výstuže a do dutých membrán sa umiestni tepelná izolácia.

Autonómny robotický systém MATT je navrhnutý ako kompletné testovacie riešenie pre zariadenia, ktoré obsahujú fyzický vstup, ako sú dotykové displeje a tlačidlá. Využíva k tomu vlastnú technológiu takzvaného efektora dotykového pera, ktorý umožňuje zdvojenie viacdotykového vstupu počas celého vývojového cyklu produktu, od výskumu a vývoja, až po produkciu. Efektor je vybavený tromi hrotmi stylus pera a dokáže tak emulovať akékoľvek viacdotykové gesto, ako je klepnutie, stlačenie, potiahnutie a otáčanie. Na všetko pritom dohliada dvojica kamier s vysokým rozlíšením a integrované rozhrania API pre počítačové videnie. Univerzálne vstupno-výstupné a komunikačné rozhrania umožňujú stroju ľahko spolupracovať s externými hardvérovými komponentmi. Nastaviteľné úchyty poskytujú univerzálne riešenie montáže rôznych typov zariadení, pričom pokročilý vstavaný softvér bezpečne spolupracuje aj so zariadeniami so zakriveným displejom.