Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 240

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Čo myslíte, koľko kilometrov môže prejsť na jedno nabitie elektrický bicykel? Áno, správne, závisí to od veľkosti kapacity batérie a od náročnosti terénu. Môže to byť teda len 50, prípadne 100. No čo by ste povedali na to, že by to mohlo byť aj niekoľko krát sto. Veru, už aj takýto stroj sa dostal svetlo sveta.

Elektrický bicykel Fuell Flluid-2 sa hrdí tým, že vďaka dvojici batérií s kapacitou každej 1 kWh poskytne údajne najdlhší dojazd s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov na svete. Výrobca pritom uvádza dojazd až 362 kilometrov na jedno nabitie. Dostupnejší model Flluid-3 s jednou batériou prekoná vzdialenosť 177 kilometrov. V oboch prípadoch dodaná nabíjačka nabije každú batériu na 80 % kapacity už za štyri hodiny nabíjania. Nabitie do plnej kapacity trvá šesť hodín. E-bicykle poháňa stredový elektromotor Valeo Cyclee s výkonom 750 W, ktorý produkuje krútiaci moment až 130 Nm. Navyše poskytne automatické radenie medzi siedmimi prevodmi, no jazdec si môže zvoliť aj klasické manuálne radenie. Mestské a rekreačné elektrické bicykle Flluid získali predný svetlomet a zadné brzdové svetlo pre lepšiu viditeľnosť v premávke. Súčasťou výbavy sú aj blatníky, zadný nosič nákladu a stojan.

Dotykový displej Xencelabs Pen Display 24 je určený umelcom a profesionálom v oblasti tvorby obsahu, ktorí hľadajú niečo väčšie ako je tablet. Poskytne tak zónu s uhlopriečkou 24 palcov, ktorá zobrazí obsah v rozlíšení 4K. Displej je chránený tvrdeným sklom, s redukciou odleskov a povrchovou úpravou proti odtlačkom prstov. Obrazový panel s jasom 330 nitov podporuje až 99 % farebnej škály Adobe RGB alebo 93 % farebnej škály PCI-P3. Tvorcovia majú k dispozícii dve perá rôznych veľkostí, obe so zabudovanou gumou a rozlíšením 5K, s až 8 192mi úrovňami citlivosti na tlak. Dodávaný stojan, s voliteľným náklonom, umožní nastavenie uhla len jednou rukou. Súčasťou výbavy je aj diaľkový ovládač s OLED displejom, ktorý sprístupní až 40 skratiek pre prácu v aplikáciách. Je lemovaný fyzickými tlačidlami a otočným voličom, ktorý zjednoduší funkcie, ako sú priblíženie, otáčanie či výber hrúbky štetca.