Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SAWSense premení takmer akýkoľvek povrch na hmatové rozhranie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používanie dotykových obrazoviek alebo tlačidiel na ovládanie zariadení nie je vždy praktické a hlasové príkazy nemusia fungovať v hlučnom prostredí. Nový systém však prináša alternatívu, pretože využíva akustické vlny, ktoré sa šíria po povrchu existujúcich objektov.

Experimentálna technológia, ktorá sa v súčasnosti vyvíja na Michiganskej univerzite, je známa pod názvom SAWSense, pričom SAW znamená Surface Acoustic Waves, čiže „povrchové akustické vlny“. Z hardvérového hľadiska obsahuje zariadenia známe ako jednotky na snímanie hlasu (Voice pickup unit - VPU), ktoré sa už používajú v slúchadlách s vedením cez kosti. Každá jednotka VPU obsahuje akustický senzor, ktorý je umiestnený v hermeticky uzavretej komore, ktorá blokuje všetok okolitý hluk.

Keď sa VPU umiestni na povrch, napríklad na dosku stola, ľahko zachytí akustické vlny, ktoré sa šíria cez tento povrch, keď po ňom človek ťuká, škriabe alebo prechádza prstom. Hlasité zvuky z okolia nemajú na túto schopnosť nepriaznivý vplyv, pokiaľ zdroj týchto zvukov nevibruje proti používanému povrchu.

Jeden z prototypov jednotky VPU.

Algoritmus založený na strojovom učení v prepojenom notebooku dokáže priradiť rôzne vlnové vzory až k pohybom prstov, ktoré ich vyvolali, zatiaľ s 97 % presnosťou. Na druhej strane vykonáva vopred naprogramované počítačové príkazy, ktoré zodpovedajú každému pohybu.

Dôležité je, že technológia SAWSense dokáže identifikovať aj rôzne činnosti, ktoré sa vykonávajú na povrchu, na základe ich charakteristických povrchových akustických vĺn. V laboratórnych testoch dokázala technológia napríklad rozlíšiť šľahanie, krájanie a spracovanie potravín vykonávané na kuchynskej linke. No tým možnosti nekončia.

Kávovar vybavený technológiou SAWSense možno ovládať rôznymi pohybmi ruky po jeho povrchu.

„Táto technológia vám umožní zaobchádzať napríklad s celým povrchom vášho tela ako s interaktívnym povrchom,“ povedal Yasha Iravantchi, doktorand v oblasti počítačových vied a inžinierstva. „Ak si zariadenie nasadíte na zápästie, môžete robiť gestá na vlastnej koži. Máme predbežné zistenia, ktoré dokazujú, že je to úplne možné“.

Technológia SAWSense je demonštrovaná vo videu na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU. Príspevok o technológii bol nedávno prezentovaný v nemeckom Hamburgu na Konferencii o ľudských faktoroch v počítačových systémoch 2023.