Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xgimi kombinuje LED a laserové zdroje svetla v jednom projektore

Xgimi kombinuje LED a laserové zdroje svetla v jednom projektore
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca projektorov XGIMI sa domnieva, že prišiel s najlepším riešením pre svetelné zdroje projektorov, pretože kombinuje vysokú vernosť farieb a pohodlný zážitok zo sledovania technológie LED s vysokým jasom lasera.

V posledných rokoch inžinieri zo spoločnosti Xgimi skúmali niekoľko riešení, vrátane jednoduchých laserových svetelných zdrojov či trojfarebných zostáv, kde každá červená, zelená a modrá farba dostáva vlastný svetelný zdroj, ako aj plnofarebných LED diód. Každé z nich má svoje výhody a nevýhody.

Riešenie s jedným laserom ponúka relatívne vysoký jas, ale môže utrpieť reprodukcia farieb a kvalita obrazu. Trojfarebný laser je tiež jasný a zároveň farebne bohatší, ale počas svojho skúmania spoločnosť Xgimi zistila, že táto technológia môže „vytvárať obraz, ktorý je často vnímaný ako matný a zrnitý, a má problém s farebným lemovaním, v dôsledku ktorého sa text a grafika zdajú byť žiarivé a rozmazané“ a tiež, že „vzhľadom na fyzikálne vlastnosti trojfarebného lasera možno tieto problémy potlačiť len v rôznej miere a nemožno ich úplne vyriešiť“.

Plnofarebná LED dióda poskytovala prirodzenejšiu reprodukciu farieb, ako aj lepší komfort sledovania pri relatívne nízkych nákladoch, ale celkový jas jednoducho nemohol konkurovať laserovým riešeniam.

Teraz spoločnosť Xgimi v podstate využila výhody LED aj laserových svetelných zdrojov tým, že vyvinula novú plnofarebnú LED lampu navrhnutú tak, aby zodpovedala vlnovým pásmam integrovaného laserového zdroja svetla, a potom ich spojila prostredníctvom päťkanálovej hybridnej konštrukcie optickej svetelnej cesty.

Technológia Dual Light od spoločnosti Xgimi kombinuje plnofarebné LED a laserové zdroje svetla, ktoré sľubujú pohodlné sledovanie, vysoký jas a vysokú presnosť farieb.

Táto technológia duálneho svetla (Dual Light) údajne dosahuje „priemernú úroveň Delta E okolo jednej pri sériovej výrobe“. Spoločnosť poukazuje na to, že hodnota farebného štandardu v mnohých televízoroch s veľkou obrazovkou sa pohybuje okolo dvoch alebo troch, a že projektory môžu dosiahnuť až sedem alebo osem. V tomto prípade vyššia hodnota neznamená lepšia. A hoci niektorí výrobcovia uvádzajú hodnotu presnosti farieb až 0,9, pri internom testovaní v spoločnosti Xgimi sa zistilo, že skutočné merania sú podstatne vyššie.

Nízka hodnota Delta E novej technológie hybridného svetelného zdroja spoločnosti Xgimi umožnila certifikáciu presnosti od orgánov, ako sú švajčiarska spoločnosť SGS a nemecká spoločnosť TÜV Rheinland. Farebná škála pokrýva až 95,5 % DCI-P3 a 99,9 % BT.709, zatiaľ čo jas dosahuje hodnotu až 2 300 ISO lúmenov.

Prvé projektory postavené na technológii Dual Light, ktorá zahŕňa 278 patentovaných technológií, sú už vo výrobe a čoskoro sa dostanú do Európy a ďalších krajín.

Spoločnosť XGIMI sľubuje, že jej technológia Dual Light prinesie "pohodlné prirodzené spektrum, veľmi vysoký jas, veľmi vysokú farebnú škálu a veľmi vysokú presnosť farieb".