Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dyson odhaľuje robotický vysávač s pekelným sacím výkonom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2002 prišla spoločnosť iRobot so zariadením v tvare disku s názvom Roomba, ktoré slúžilo najmä ako robotické zariadenie na pohyb a otáčanie mačiek, pohybovalo sa po danom priestore vo viac-menej náhodne vyzerajúcom vzore, pričom otáčalo kefami a keď malo dobrý deň, tak aj niečo povysávalo.

Odvtedy sa do tejto oblasti zapojilo množstvo firiem a robotické vysávače sú dnes bežné a naozaj šikovné. Umelá inteligencia pridala niektorým napríklad schopnosť rozpoznať psie výkaly a vyhnúť sa im, namiesto toho, aby ich automaticky rozdrvila do koberca. Niektoré robotické vysávače dokážu 3D mapovať a navigovať sa vo vašej domácnosti, aby sa sa uistili, že nevynechali žiadne miesto.

Niektoré sa tiež dokážu vrátiť do dokovacej stanice, aby sa samé nabili a vyprázdnili svoje malé smetné koše. Ďalšie majú dokonca malé mopy, ktoré dokážu vyčistiť tvrdé povrchy a zdvihnúť sa z cesty pri prejazde cez koberce. A niektoré majú hlasové ovládanie alebo sa dajú integrovať s digitálnymi asistentmi.

Robotický vysávač Dyson 360 Vis Nav.

S 21-ročným oneskorením teraz vstupuje na scénu s robotickými vysávačmi už aj spoločnosť Dyson. To by malo znamenať, že tieto zariadenia budú vyzerať veľmi technicky, budú skonštruované ako keby išli na vesmírnu stanicu, zatiaľ čo budú stáť toľko ako funkčné auto z druhej ruky.

Spoločnosť Dyson pritom tvrdí, že jej úplne nový robotický vysávač 360 Vis Nav vysáva až šesťkrát silnejšie ako ktorýkoľvek iný robotický vysávač na trhu. Je to možné vďaka tomu, čo vývojári nazývajú ako 110 000-otáčkový motor Hyperdymium.

Robotický vysávač Dyson 360 Vis Nav.

V robotickom vysávači 360 Vis Nav nie je menej ako 26 senzorov, vrátane 360-stupňovej kamery s efektom rybieho oka na vrchu zariadenia, a niekoľkých ďalších kamier. Nechýba ani mozog umelej inteligencie, ktorý údajne „myslí a prispôsobuje sa“. Robotický vysávač obsahuje kefu s trojitým účinkom, no čo všetko dokáže, musí Dyson ešte spresniť. 360 Vis Nav má dvojprvkové odpruženie, tažke zvládne pohyb cez vyvýšenie až 21 milimetrov.

K dispozícii je mobilná aplikácia, v ktorej si môže používateľ nastaviť a naplánovať zóny vysávania. No neexistuje tu očividne žiadna schopnosť vyprázdniť svoj vlastný kôš, čo môže byť pri cene okolo 1 600 USD sklamaním. No ako to už v prípade produktov spoločnosti Dyson býva, cena zodpovedá použitým inováciám a mimoriadnemu saciemu výkonu.

Robotický vysávač Dyson 360 Vis Nav.