Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 242

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Mnoho skejterov už roky nosí svoju dosku priamo v ruke, ak na nej práve nestoja a nevezú sa. No aj tú technológie niečo vylepšili. A nemusí ísť vždy len o elektroniku. Technológiou je aj dobre premyslený systém, ktorý skejterom pri prenášaní ich miláčikov uvoľní ruky.

Skejtbord Koala Boards prináša jednoduchšiu alternatívu pri jeho prenášaní, keď sa práve nepoužíva. Je totiž vybavený dvomi magnetmi, ktoré sú zapustené do otvorov v prednej časti jeho dosky, ktorá je vyrobená z tvrdého javorového dreva. Keď sa doska zdvihne a umiestni na chrbát batoha, ktorý je špecifický pre tento systém, magnety sa spoja s dvomi ďalšími magnetmi v dvoch zásuvkách na batohu. Zatiaľ čo magnety pomáhajú všetko nasmerovať na správne miesto, upínacie mechanizmy v zásuvkách udržujú skateboard pevne zaistený. Po pripojení tak môže doska údajne vydržať viac ako 59 kilogramov sily, no napriek tomu ju možno z batoha ľahko odňať. A to jednoduchým posunutím nahor. Samotný batoh má čalúnené vnútro pre uloženie notebooku a tabletu, nabíjací port USB a čalúnené ramenné popruhy a chrbtovú časť.

Podvodné diaľkovo ovládané vozidlo Oceanbotics SRV-8X Optimus má rozmery 64 x 51 x 43 centimetrov a váži 25 kilogramov. Pohybuje sa prostredníctvom ôsmich vektorových jednosmerných motorov, ktoré sú napájané dvomi vymeniteľnými lítiovými batériami. Tie zaistia až osem hodín prevádzky na jedno nabitie. Výhodou batérií je, že na komunikáciu s operátorom na povrchu sa môže použiť tenší kábel, ktorý má dĺžku až 250 metrov. Voliteľný tenší a ľahší kábel z optických vlákien sa dá použiť na hlbšie ponory. A to až do 500 metrov. Model SRV-8X je pritom vybavený štyrmi LED reflektormi s celkovým jasom 6 000 lúmenov, má manipulačné rameno s vymeniteľnými hlavami a disponuje viacerými vstupmi pre osadenie externých senzorov. Je tak vhodný pre aplikácie, ako je prieskum, kontrola podvodných stavieb či získavanie predmetov z morského dna.

Nemeckí vývojári vytvorili inovatívny rad svetelných, organických elektroluminiscenčných diód, OLED, s vlastným napájaním. Vyznačujú sa tým, že sú tenké a ohýbateľné ako papier a dajú sa integrovať do rôznych materiálov. Môžu tak vzniknúť napríklad obaly a etikety na lieky, ktoré svietiacimi nápismi informujú pacienta, napríklad o prekročenom dátume spotreby alebo o tom, že musí liek pred použitím pretrepať. Môžu to byť aj etikety na rôzne nápoje, či iné veci marketingového charakteru. Dajú sa tiež vložiť do odevov, aby zvýšili viditeľnosť ľudí na uliciach či na pracovisku. Technológia nesie názov ELF, čo je anglická skratka pre vložiteľnú svietiacu fóliu. Tá pritom obsahuje mikroelektronické obvody, ktoré sú zhustené v tenkých vodotesných a nárazu vzdorných štítkoch, spolu s 3D tlačenými OLED diódami. To všetko je napájané trojvoltovou batériou, s kapacitou 0,5 mAh, ktorá má veľkosť poštovej známky.