Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 243

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vedeli ste, že len na Slovensku trápi cukrovka takmer 400-tisíc ľudí? Na ich dennom poriadku je pritom aj meranie hladiny cukru v krvi. Existuje množstvo rôznych zariadení, ktoré im v tom pomáhajú. Čo by ste však povedali na to, keby to dokázal zvládnuť možno aj váš mobilný telefón. A nie je to nemožné, ukážeme vám, ako to funguje.

Výskumníci z Washingtonskej univerzity navrhli prototyp systému s názvom GlucoScreen, ktorý využíva existujúcu technológiu smartfónov a prepracované testovacie prúžky na presné meranie hladiny cukru v krvi na včasnú detekciu cukrovky. Používateľ prilepí každý koniec testovacieho prúžku na zadnú stranu svojho smartfónu a zakryje blesk fotoaparátu. Po pichnutí ihlou do prsta, podobne ako pri bežnom teste, sa na biosenzor na konci testovacieho prúžku nanesie kvapka krvi. Pomocou fotodiód, ktoré poháňa blesk telefónu, sa údaje z analýzy krvi prenesú do zariadenia. Následne už algoritmy so strojovým učením v aplikácii zobrazia informácie a vypočítanú hodnotu glykémie. Systém pritom neobsahuje zložitú elektroniku, ani nevyžaduje Wi-Fi či Bluetooth pripojenie. Výsledky štúdie naznačujú, že táto technológia poskytne približne rovnakú presnosť ako súčasné domáce glukomery.