Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 245

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Byť futbalistom je nepochybne sen mnohých detí, no na tom svojom sne by mali rýchlo popracovať. Nie je totiž známe, dokedy budú hrať futbal len ľudia. Na svete je totiž robot, ktorý sa s loptou dokáže hrať naozaj veľmi obratne a je mu jedno, či má pod nohami trávu alebo dokonca piesok.

Tím inžinierov z MIT skonštruoval štvornohého robota s názvom DribbleBot, ktorý sa dokáže hrať s futbalovou loptou v reálnych podmienkach na nerovnom teréne, ako je piesok, blato či dokonca sneh. Takéto prostredie nielenže znížilo predvídateľnosť lopty pri jej kotúľaní, ale aj zvýšilo nebezpečenstvo pádu, z ktorého sa musel 40-centimetrov vysoký robot spamätať a potom loptu získať späť ako ľudský hráč. Robot pritom na sledovanie lopty a manipuláciu s ňou využíva dvojicu kamier s efektom rybieho oka, senzory a algoritmy umelej inteligencie. Svoje zručnosti nadobudol vďaka vlastnej technológii strojového učenia, ktorá paralelne v reálnom čase uskutočnila až 4 000 digitálnych simulácií, vrátane dynamiky a spôsobu reakcie na spôsob, akým sa lopta kotúľa. Tieto simulácie tak umožnili stlačiť stovky dní reálnej hry len do niekoľkých dní digitálneho učenia.

Prenosný stojan na hojdacie siete Hive sa vyznačuje tým, že sa dá postaviť kdekoľvek a udrží pritom až dve samostatné hojdacie siete vedľa seba. Jeho hliníkový rám s teleskopickými tyčami, priečnikmi, kolenami a napínacími lankami sa pritom môže vyskladať na rozmery od 3,4 do 4,4 metra x 1,5 metra. Používateľ môže podľa potrieb nastaviť celkovú dĺžku aj výšku stojana. Stojan Hive sa tak dá použiť aj pre jedinú hojdaciu sieť alebo dokonca pre kombináciu dvoch hojdacích sietí vedľa seba a menšej detskej hojdacej siete, alebo hojdacej siete s výbavou nad sebou. Stojan má celkovú úžitkovú nosnosť až 340 kilogramov a s pomocou jednej voliteľnej plachty sa môže premeniť aj na prístrešok s dvomi hojdacími sieťami. Po skončení relaxačného hojdania sa dá stojan ľahko rozložiť, zbaliť a prenášať v kompaktnom balení s rozmermi len 81 na 15 x 15 centimetrov.

Vývojári z automobilky Hyundai predstavili funkčný prototyp automatického nabíjacieho robota ACR. Ten je navrhnutý na pripojenie a nabíjanie elektrických vozidiel bez toho, aby vodič musel čo i len otvoriť okno vozidla. Výrobca odprezentoval spojenie jednoramenného robota s elektromobilom Ioniq 6. Vodič môže využiť výhody autonómneho parkovania tohto vozidla, ktoré samé zaparkuje v nabíjacom priestore. Robot potom komunikuje s vozidlom a otvorí nabíjací port, pričom sa spolieha na inteligentnú 3D kameru, pre presné určenie polohy nabíjacieho portu. Robotické rameno následne pripojí nabíjačku k portu a začne nabíjať. Bezpečnostný systém pritom dokáže detegovať a upozorniť prípadného chodca, aby sa nepotkol o nabíjací kábel. Po ukončení nabíjania robot stiahne nabíjačku, uzavrie nabíjací port a vodičovi zašle notifikáciu na jeho smartfón.