Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 247

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Aj vy máte doma kôš na plastový odpad plný ako prvý? Veru, doba plastov neutícha. A tak väčšina vecí, ktoré si domov prinesieme, je v tomto materiáli odetá. No ten kôš je takmer hneď plný aj preto, že sú plasty pomerne objemné. Vyriešiť sa to rozhodli vedci, ktorí ľudstvu do domácností prinášajú zaujímavú technológiu, ktorá práve rozťahujúce sa plasty jednoducho skompaktní.

Zariadenie Clear Drop SPC by mohlo pomáhať domácnostiam zefektívniť recykláciu plastových vreciek, tašiek, fólií a iného druhu mäkkého plastového odpadu. Podobá sa na väčší kuchynský odpadkový kôš a po naplnení stláča mäkké plastové výrobky do tvaru väčšej plastovej tehly. Tento kompaktor mäkkých plastov navyše používa dostatočné množstvo tepla na roztavenie tenkej vrstvy plastu okolo vonkajšej strany. Po ochladení tejto vrstvy vznikne tenký vonkajší obal, ktorý drží pohromade zlisovaný mäkký plastový odpad vo vnútri tehly. Chumáč nestlačeného plastu na vrchnej strane potom poslúži ako rukoväť na prenášanie do zberných nádob na recykláciu plastov. Výrobca pritom tvrdí, že patentovaný proces zabraňuje tomu, aby sa pri tavení plastu uvoľňovali do vzduchu škodlivé toxické výpary nad úrovňou akceptovanou zdravotnými predpismi a normami.

Hybridný elektrický bicykel a moped v jednom Eunorau Flash sa môže pochváliť množstvom zaujímavých možností konfigurácie a doplnkov. Môže byť poháňaný jedným alebo dvomi 750-wattovými elektromotormi v nábojoch kolies, ktoré spolu dosiahnu krútiaci moment 184 Nm. No na výber je aj konfigurácia s 1 000 wattovým motorom so stredným pohonom, ktorý dosahuje krútiaci moment až 220 Nm na ľahšie prekonávanie. Štandardne sa Flash dodáva s jednou batériou, ktorá je umiestnená pod sedadlom. No jazdec môže pridať až dve ďalšie batérie. To mu umožní dosiahnuť až 354 kilometrový dojazd s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov alebo dojazd do vzdialenosti 180 kilometrov v prípade plne elektrického pohonu na štýl mopedu. Maximálna nosnosť je uvádzaná do 200 kilogramov a na prepravu väčšieho nákladu sa dajú namontovať nosiče alebo koše.

Robotická kosačka Worx Landroid Vision je schopná vnímať svoje okolie prostredníctvom širokouhlej Full HD kamery a integrovanej umelej inteligencie. Vie tak, čo má kosiť, čomu sa má vyhnúť a kadiaľ môže prechádzať. Pokročilý systém neurónovej siete je pritom schopný spracovávať informácie a prijímať rozhodnutia v priebehu len 0,05 sekundy. Vďaka tomu sa kosačka môže včas vyhnúť kolízii nielen so statickými predmetmi, ale nenarazí ani do ľudí či domácich alebo divých zvierat. Robotická kosačka si hravo poradí s kosením vo dne aj v noci a môže automaticky pracovať vo viacerých zónach. Stačí umiestniť štítky RFID do ostatných zón a kosačka bude vedieť, kde má pokračovať v kosení. Vďaka funkcii s názvom Cut-to-Edge, čiže strihanie až po okraj, má potom používateľ menej práce s finálnou úpravou trávnika.