Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 248

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Poľnohospodári dobre vedia, že zohnať brigádnikov na zber úrody je každým rokom ťažšie a ťažšie. A je jedno, či ide o jahody, jablká alebo papriku. Aj také hrozno sa donedávna oberalo len ručne a dnes máme na to účinné kombajny. A to isté čaká podľa vývojárov všetky plodiny. Rovnako aj o paprike si mnohí pestovatelia myslia, že sa nedá oberať inak ako ručne. No prichádza zrejme prelomová technológia, ktorá môže všetko zmeniť.

Poľnohospodársky robot na zber paprík Agrist L sa pohybuje medzi riadkami s vysadenou paprikou po natiahnutých hrubých nadzemných lanách. Pri každodenných kontrolách úrody pritom využíva viacero typov kamier, spolu s vlastným algoritmom počítačového videnia, ktoré je založené na umelej inteligencii. Vďaka tejto kombinácii je schopný medzi listami rozpoznávať zrelé papriky. Keď takúto papriku identifikuje, natiahne k nej svoje jediné rameno a pomocou špecializovaného nástroja na zber uchopí papriku, prekrojí jej stonku a vhodí ju do palubného úložného priestoru. Robot sa pravidelne zastavuje nad samostatným košom, do ktorého zozbierané papriky vysype, odkiaľ ich potom vyberú ľudskí pracovníci. Robota poháňajú dve batérie, ktoré sa dajú ľahko vybrať a vymeniť za plne nabité. Dokáže pritom pracovať nepretržite až 12 hodín denne, pokým má k dispozícii denné svetlo na počítačové videnie.

Miniatúrny prenosný zosilňovač pre gitaru alebo basgitaru Spark Go sa dodáva sa s predinštalovanými 33 modelmi zosilňovačov a 43 efektmi. Hudobník má pritom k dispozícii štyri sloty na predvoľby pre ukladanie a vyvolanie obľúbených kombinácií. Kábel z gitary sa pripája do konektora v strede mosadzne sfarbeného ovládača hlasitosti na hornej časti zariadenia. Nechýba ani slúchadlový výstup či možnosť párovania cez Bluetooth 5.0 pre streamovanie skladieb. Sprievodná mobilná aplikácia obsahuje rozsiahle knižnice zvukov a nástrojov, spolu s prístupom do online komunity ToneCloud. Študentom to umožní hrať spolu s populárnymi skladbami rozdelenými na akordy pomocou umelej inteligencie. Môžu hrať aj sami s funkciou, ktorá sa učí tón a štýl a poskytne sprievodné skladby s bicími a basmi na jamovanie.