Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 249

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vyzerá to tak, že v rámci priemyselnej revolúcie by mali v blízkej budúcnosti spozornieť aj kuriéri a šoféri. Najmä pokiaľ ide o ich ľudskú prácu. Už dlhšie sa totiž vývojári pohrávajú s myšlienkou a samozrejme aj s vývojom autonómnych doručovateľov. A možno je všetko opäť o krok vpred. Dokázať to chce aj zaujímavý robotický prepravný prostriedok, ktorý sa už nevie dočkať toho, ako bude aj v praxi doručovať zásielky a tovar.

Viacúčelové autonómne doručovacie vozidlo Clevon 1 má vyvinutý softvér, ktorý bol testovaný s cieľom simulovať skutočné dopravné problémy, ako aj rôzne poveternostné podmienky. Toto elektrické vozidlo pritom využíva kombináciu kamier, senzorov aj radaru, ktoré dokážu zachytiť okolie s cieľom predvídať nehody a sledovať navigačné údaje. Vodič tak vôbec nie je potrebný, stačí len vzdialený teleoperátor. Ten môže naraz sledovať až 10 týchto vozidiel, pričom môže nad nimi prevziať úplnú kontrolu, ak si to situácia vyžaduje. Živý pohľad na jazdy vozidiel sa prenáša pomocou rýchleho pripojenia 4G, čo teleoperátorovi umožňuje rýchlo reagovať v reálnom čase. Doručovacie vozidlo sa pohybuje maximálnou rýchlosťou 50 km / h a je schopné prepraviť náklad s hmotnosťou až 225 kilogramov. Batéria umožní na jedno plné nabitie dojazd do vzdialenosti približne 80 kilometrov.

NeuronBasic NB1001 je systém na čipe s umelou inteligenciou a integrovaným kamerovým modulom, ktorý je navrhnutý najmä na rozpoznávanie tváre, detekciu ľudskej postavy a na rozpoznávanie gest. Systém pritom neukladá snímky, ale len hodnoty vybratých funkcií, takže nedochádza k zásahu do súkromia. Táto technológia by sa mohla využiť v mnohých rôznych aplikáciách. Môže byť napríklad osadená aj v inteligentných záchodových doskách, ktoré sa automaticky zdvihnú, keď detegujú mužskú postavu, alebo sa dá využiť v zrkadle s LED osvetlením, ktoré mení farby podľa gest používateľa. Rovnako môže pomáhať meniť jas LED osvetlenia. Medzi ďalšie uvádzané príklady patrí integrácia systému do bezdotykového vodovodnej batérie či do ventilátora a alebo statívu, ktoré automaticky sledujú používateľa.

Barami-5 je kompaktná prenosná čistička vzduchu, ktorá sa dá používať všade tam, kde je k dispozícii napájanie, napríklad v spálni, na stole, v stane či dokonca v aute. Vďaka valcovému telu s drobnými otvormi pritom môže filtrovať zo všetkých strán a zo vzduchu dokáže odstrániť viac ako 99,75 percenta pevných častíc. Využíva k tomu nielen HEPA filtre, ale aj takzvané fotokatalitické. Tie sú vyrobené kondenzáciou fotokatalyzátorov a vytvárajú katalytické reakcie prostredníctvom TiO2 a ultrafialového žiarenia UV-A. Môžu sa používať trvalo a majú dobré sterilizačné a dezodoračné vlastnosti. HEPA filter odstráni jemný prach a zlepší čistiaci výkon tak, že zabraňuje úniku vzduchu pomocou adsorpčných podložiek. Prenosná čistička vzduchu disponuje samočistiacim inteligentným systémom, ktorý priebežne merania stav vzduchu a automaticky mení režim čistenia v závislosti od kvality okolitého vzduchu.