Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 250

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Kto z vás by nepoznal známu Rubikovu kocku? Herný hlavolam veru zamotal a zapotil mozog nejednému človeku. No aj taká kocka si podľa vývojárov zaslúži urobiť ďalší krok aj k technologickej vyspelosti. A výsledok? Klasické farebné plastové plochy by ste už na zaujímavej novinke hľadali márne.

Inovatívne herne zariadenie WOWCube sa podobá na Rubikovu kocku, no na všetkých stranách má osadené štyri malé dotykové displeje. Každý displej môže zobrazovať rozdielne veci, alebo sa zobrazí jeden obsah cez všetky štyri displeje. Každá z ôsmich malých kociek, ktoré tvoria celý herný systém, pritom obsahuje nezávislý počítač s vlastným procesorom. Tieto moduly sú schopné rýchlo komunikovať a kocky menia svoju konfiguráciu pomocou magnetických konektorov. Ich krútenie a otáčanie prináša ďalší interaktívny rozmer hry. Používateľ môže dokonca kockou potriasť, čo otvára ďalšie zaujímavé možnosti hrania hier, ktoré sú pre toto herné zariadenie vytvorené. No kocka nie je určená len na hranie. Vďaka otvorenej vývojárskej platforme si používatelia môžu naprogramovať vlastné aplikácie a na každej obrazovke môžu zobrazovať rôzne informácie. WOWCube sa tak môže stať v podstate čímkoľvek, vrátane multifunkčného ovládača.

Nákladný elektrický bicykel Crate sa môže pochváliť konštrukciou zadného nosiča, ktorá eliminuje potrebu dlhšieho rámu. Vďaka tomu je jeho celková veľkosť podobná veľkosti bežného mestského bicykla. Napriek tomu dokáže uniesť takmer sedemnásobok svojej hmotnosti, čiže až 200 kilogramov. Crate má pritom potenciál prekonať až takmer 200 kilometrov na jedno nabitie súpravy dvoch batérií pri ľahkom zaťažení zo 68 kilogramami. Pri plnom zaťažení sa tento dojazd skracuje na takmer 50 kilometrov pri použití jednej batérie a na zhruba 100 kilometrov s dvomi batériami. Štandardná lítiová batéria je pritom vložená v spodnej rámovej trubke a voliteľná batéria pre predĺženie dojazdu sa na túto trubku upevňuje. O elektrickú asistenciu šliapania do pedálov sa postará stredový pohon elektromotor Bafang M600 s výkonom 750 wattov a vysokým krútiacim momentom až 125 Nm.

Haptické tričko Owo využíva sériu elektród a senzorov, ktoré sú strategicky umiestnené po celom trupe a ramenách nositeľa. Vďaka tomu môže cítiť rôzne udalosti z hrania počítačových hier, ako je napríklad postrelenie guľkou. Nejde pritom len o statické vibrovanie na jednom mieste. Okrem strelných zranení dokáže haptické tričko simulovať množstvo udalostí, od nárazov, ako sú údery päsťou či seknutia mečom, cez interakcie v podobe spätných rázov zbrane či odporu pri tlačení predmetov, až po zážitky z virtuálneho sveta, ako je napríklad fúkanie vetra a iné. Haptická spätná väzba je pritom poskytovaná úplne bezdrôtovo prostredníctvom technológie Bluetooth. K dispozícii je aj port USB-C, ktorý slúži na nabitie integrovanej batérie. Tá na jedno nabitie poskytne až 8 hodín používania.