Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vertikálny gramofón s reproduktormi automatizuje prehrávanie platní

Vertikálny gramofón s reproduktormi automatizuje prehrávanie platní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obľuba vinylových platní v posledných rokoch neustále rastie, čo znamená, že sa opäť začali vyrábať aj gramofóny. Ľudia, ktorí hľadajú gramofón, ktorý je pútavý aj praktický, by si mohli vybrať vertikálny prehrávač a najnovšie s ním prichádza startup spoločnosť ToVerse.

Urobiť z gramofónu v obývačke štýlový stredobod pozornosti nie je samozrejme nič nové, ale automatický vertikálny gramofón ToVerse pridáva moderné možnosti streamovania a zároveň má príjemný vintage šarm. Je vybavený 215 mm základnou MDF skrinkou, z ktorej vyrastá vertikálna gramofónová zostava. Používateľ umiestni platňu na vreteno a potom ju upne na miesto pomocou „fixátora“ uloženého vzadu medzi jednotlivým prehrávaním.

Motor poháňa remeň ukrytý vo vnútri taniera a nosnej konštrukcie, ktorý otáča vinylovú platňu rýchlosťou 33 alebo 45 otáčok za minútu. Poslucháč si pritom pomocou prepínačov vpravo vyberá medzi 7 a 12 palcovou veľkosťou platne a rýchlosťou otáčania.

Ramienko automaticky umiestňuje hrot, ktorý je zrejme od spoločnosti Audio Technica, do drážok, „sníma polohu platne a eliminuje potrebu manuálneho nastavovania“. K dispozícii sú tlačidlá na spustenie / zastavenie prehrávania, ako aj na zdvihnutie a spustenie hrotu počas prehrávania, ak je to potrebné. Súčasťou je aj ovládací posuvník na posúvanie ramienka bez toho, aby ste sa ho museli dotknúť, napríklad na preskočenie skladby alebo opakované prehrávanie obľúbenej časti.

Systém je vybavený antirezonančnými dvojkanálovými reproduktormi s pasívnym basovým meničom a rozhraním Bluetooth 5.1 na bezdrôtové počúvanie cez slúchadlá a 3,5 mm konektorom na káblové pripojenie. K dispozícii sú výstupy RCA na pripojenie káblov k Hi-Fi systému v obývacej izbe a používatelia môžu samozrejme streamovať skladby aj do reproduktorov gramofónu ToVerse.

Spoločnosť ToVerse očakáva, že jej vertikálny gramofón bude mať v maloobchodnom predaji cenu 169 USD (prbiližne 157 EUR), no súčasné príspevky na portáli Kickstarter sa začínajú na 109 USD (okolo 102 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na november.