Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS: Sony na výstave Photokina 2014

TS: Sony na výstave Photokina 2014
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
3. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sony predstavila na výstave Photokina 2014 viacero noviniek - od PXW-FS7 XDCAM kamery so systémom vymeniteľných objektívov, cez širokú škálu fotoaparátov α až po unikátne 35 mm full-frame objektívy s bajonetom E-mount. Sony ďalej predstavuje “4D FOCUS,” známy napríklad z fotoaparátu ‘α6000’. Ide o systém automatického ostrenia, pri ktorom ostriace body pokrývajú celú šírku ostriaceho poľa horizontálne aj vertikálne pre dokonale ostrý obraz. V spojení s AF – automatickým ostrením, ktoré dokonale predvída pohyb objektu patrí Sony opäť popredné miesto na poli inovatívnych technológií.

Na najväčšom fotografickom veľtrhu na svete Photokina 2014, ktorý sa konal nedávno v Nemecku a z ktorého vám náš šéfredaktor Ľubo Straka priniesol niekoľko noviniek, dávame do pozornosti aj tlačovú správu od spoločnosti Sony. Tá tu predstavila množstvo noviniek, vrátane víťazných fotografií ocenené titulom ‘Sony World Photography Awards 2014, ktorý Sony sponzoruje už od roku 2007.

Fotoaparáty ‘α’ s vymeniteľnými objektívmi

E-mount
Sony predstavuje najmä sériu 35 mm full-frame fotoaparátov α7, rovnako ako výkonný fotoaparát α6000.

α7S
Najnovší prírastok do rodiny full-framových fotoaparátov prináša nevídaný rozsah citlivosti, nízku hladinu šumu a rozlíšenie 4k. Vylepšený full-frame Exmor® CMOS senzor s vysokou citlivosťou, výkonný procesor BIONZ X a rozlíšenie 12,2 milióna pixlov umožňuje zaznamenávať nádherné fotografie a videá aj pri zhoršených svetelných podmienkach. Profesionálni fotografi a filmári tak dostanú najsilnejšiu zbraň medzi full-framovými fotoaparátmi s vymeniteľným objektívmi v najmenšom tele.

α5100
S výkonným senzorom Exmor CMOS a 24,3 miliónmi pixlov ponúka α5100 ohromnú kvalitu v najmenšom tele na poli CSC fotoaparátov. Systém fázovej detekcie automatického zaostrovania (Fast Hybrid AF system), používa až 179 bodov automatického ostrenia a nevídanú rýchlosť autofokusu 0,07 sekundy.

Séria fotoaparátov A-mount
Fotoaparáty s bajonetom A-mount prinášajú najnovšie technológie a široký rad vysoko výkonných objektívov pre ešte väčšiu radosť a vášeň z fotografovania.

α77 II
Najnovší model s bajonetom A-mount je vybavený veľkým snímačom Exmor CMOS s rozlíšením 24,3 MPx. Sony α77 II používa 79 bodov automatického ostrenia vrátane 15 krížových bodov v najčastejšie využívanom strednom poli snímača, čo momentálne predstavuje najlepší systém ostrenia na svete. Nový algoritmus ostrenia spracováva obrovský objem dát nameraných vo všetkých 79 ostriacich bodoch. Systém predvída ďalší pohyb fotografovaného objektu a kombinuje namerané dáta spolu s údajmi o pozícii objektu. Nový α77 II dokáže pri sekvenčnom snímať spraviť až 60 záberov za sekundu vo formáte JPEG a až 12 záberov v plnom rozlíšení.

XDCAM™ kamera so systémom vymeniteľných objektívov

PXW-FS7
Kamera vybavená 4k Exmor Super 35 mm CMOS senzorom s celkovým výkonom 11,6 MPx podporuje nahrávanie vo formáte 4k XAVC a využívanie objektívov E-mount. Nový ergonomický dizajn zabezpečuje výbornú ovládateľnosť pri akomkoľvek spôsobe natáčania – či už z pleca, z ruky alebo v zložitejších pozíciách.

Objektívy α

SEL 1635 Z - Full-frame objektív ZEISS 16-35mm pre fotoaparáty s bajonetom E
Objektív je skvelou voľbou pre fotenie krajiny, interiérov, architektúry či na každodenné fotenie. Vďaka unikátnej konštrukcii dokáže objektív ponúknuť neuveriteľné rozlíšenie a ostrosť, minimálne skreslenie a aberáciu – všetko v kompaktnom a ľahkom tele. T* coating, úprava všetkých optických povrchov príznačná pre ZEISS objektívy, zase zabraňuje nežiaducim odrazom a tieňom a dáva vyniknúť kontrastu, jasu a hĺbke najmä pri fotení výrazne nasvietených scenérií.

SELP28135G - 35 mm full-frame objektív s motorizovanou transfokáciou („power zoom“):
Sony prináša prvý full-frame objektív s motorizovanou transfokáciou na svete pre systém vymeniteľných objektívov E-mount. Objektív je ideálnym spoločníkom pre fotoaparáty, medzi ktoré patrí napríklad full-frame model α7S a umožňuje používateľovi presne zachytávať obrovské množstvo drobných detailov pri natáčaní videa v rozlíšení 4K alebo FullHD, rovnako ako pri snímaní statických fotografií. Tichý a plynulý chod objektívu zabezpečuje „Smooth Motion Optics“, pokročilá optická/mechanická koncepcia. Tri samostatné prstence umožňujú nezávislé ovládanie zaostrovania, transfokácie a clony a v kombinácii s optimálnym krútiacim momentom poskytujú adekvátnu a profesionálnu odozvu. Dokonca aj samotné vrúbkovanie na prstencoch bolo navrhnuté s tým, aby bolo ovládanie pohodlné a aby sa končeky prstov po povrchu nešmýkali.

Sony zároveň predstaví 4 nové objektívy (FE 24-240mm F3.5-6.3 OSS, FE 28mm F2, Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA, FE 90mm F2.8 Macro G OSS) a 2 redukcie (FE Ultra Wide širokouhlú redukciu a FE Fisheye redukciu tzv. rybie oko), ktoré podporujú 35 mm full-frame snímač.
Sony navyše plánuje výrobu viac ako dvadsať objektívov α E-mount, ktoré podporujú 35 mm full-frame snímač do roku 2016.

Fotoaparáty ‘Cyber-Shot’
Sony pokračuje v predstavovaní obľúbenej série fotoaparátov RX, ktoré predstavujú nekompromisnú obrazovú kvalitu aj napriek kompaktným rozmerom a malej veľkosti.

RX100 III
Vreckový kompakt RX100 ponúka ohromujúce obrazovú kvalitu, ktorá sa približuje kvalite amatérskych zrkadloviek. So snímačom Exmor R™ CMOS typu 1.0 a rozlíšením 20,1 efektívnych megapixlov dosiahnete vždy dokonale jasný obraz. V kombinácií s objektívom ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-70mm s clonovým číslom F1.8-2.8 je RX100 III vynikajúcou alternatívou k dnešným zrkadlovkám. Vylepšený objektív a rýchly obrazový procesor dopĺňa vysúvateľný hľadáčik OLED Tru-Finder™ s povrchovou úpravou ZEISS® T*.

Fotoaparáty v štýle objektívu
Sony rozširuje aj svoje portfólio fotoaparátov v štýle objektívu ktoré komunikujú so smartfónmi*9 cez WiFi. Dajú sa buď priamo pripnúť na telo telefónu alebo sa použijú oddelene, vďaka čomu môže používateľ s ľahkosťou odfotiť seba samého alebo vytvárať vysokokvalitné snímky a video záznamy z akéhokoľvek uhla.

ILCE-QX1
Model ILCE-QX1 má rovnaký obrazový snímač APS-C typu CMOS ako bezzrkadlové fotoaparáty značky Sony s vymeniteľnými objektívmi. Dokáže nielen vytvárať vysokokvalitné fotografie s nádherným rozostrením či zreteľné snímky nočných scén vďaka vysokej citlivosti a nízkemu šumu, ale má aj veľký umelecký potenciál, lebo je kompatibilný s vymeniteľnými objektívmi typu E-mount založenými na systéme α Mount System*.

DSC-QX30
Model DSC-QX30 s 30-násobným optickým zoomom, technológiou Optical SteadyShot a automatickým zaostrovaním, ktoré nájdete v modeloch CyberShotTM z dielne spoločnosti Sony, umožňuje vytvárať fotografie, ktoré by sa nedali vytvoriť pomocou vstavaného fotoaparátu v mobile – napríklad menej rozmazané fotografie vzdialených predmetov.

Action Cam

Action Cam Mini:
HDR-AZ1VR je kamera, ktorá sa dá nosiť, má malé rozmery a hmotnosť približne 63 gramov, čo je o tretinu menej ako aktuálny model HDR-AS100V, vďaka novému diaľkovému ovládaniu Live-View Remote, ktoré je vybavené funkciou GPS nahrávania. Dá sa jednoducho pripnúť na športové vybavenie, napríklad na riadidlá bicykla alebo prilbu, a vďaka 170° zornému poľu zaznamenáva úchvatné, vysokokvalitné zábery športových aktivít, medzi ktoré patrí napríklad lyžovanie, snowboardovanie, horolezectvo, surfovanie a podobne.

Kamery

FDR-AX100
Kamera vybavená senzorom Exmor R™ CMOS 1.0-type, a novo vyvinutým objektívom pre nahrávanie videa v 4k. Verne zachytáva obraz presne tak ako ho vidíte avšak vo vysokom rozlíšení. Tento model je oveľa kompaktnejší a ľahší ako jeho predchodcovia. Navyše umožňuje natáčanie v kvalite 4k 30p.

Capture One RAW konvertor a softvér na úpravu fotiek
Capture One Express dostane od Sony každý zákazník, ktorý si zakúpi CSC fotoaparáty α alebo fotoaparát Cyber-shot zo série RX. Softvér ponúka pokročilé úpravy a spracovanie fotografií v RAW formáte, ktoré tak dostanú tú správnu kvalitu výstupu.

(Zdroj: TS Sony)