Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 267

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Mnohí umelci vyjadrujú svoje umenie cez farby a presne na nich mieri aj zaujímavé technologické pero, ktorým sa dá fyzicky kresliť i na papier. Dokáže simulovať dokonca aj fixku či štetec. No a čo sa týka farieb, obsahuje ich v sebe takmer 20 miliónov. Najlepšie je však to, že si ich používateľ dokáže s perom nasnímať vo svojom reálnom prostredí. Napríklad pero priloží k listu rastliny a zrazu kreslí zelenou farbou rovnakou ako má list.

Pero s názvom Colorpik Pen sa vyznačuje tým, že dokáže reprodukovať až 16 miliónov farieb z okolitého prostredia, ktoré si s ním používateľ jednoducho naskenuje, v podstate z čohokoľvek, čo má po ruke. Pumpa v pere následne zmieša atrament zo štyroch dopĺňateľných kaziet, s rôznymi základnými farbami, aby sa reprodukovala požadovaná farba. Pero sa dodáva so šiestimi rôznymi vymeniteľnými hrotmi, ktoré rozšíria možnosti kreatívneho kreslenia. K dispozícii je tak guľôčkové pero, plniace pero, fixka, štetec, guľatý hrot a „"ihla“. Kapacitný kryt navyše umožní použitie aj v štýle dotykového stylus pera. Colorpik Pen tiež komunikuje s aplikáciou pre mobilné zariadenia, pomocou Bluetooth alebo s počítačmi cez USB. Vďaka aplikácii si môže používateľ vyladiť sfarbenie a odtieň naskenovaných farieb, ktoré môže začleniť do svojich digitálnych projektov.

Nositeľné zariadenie CudaJet sa od bežných podvodných skútrov líši v tom, že nie je pripútané k rukám alebo nohám používateľa, ale dalo by sa označiť ako podvodný „jetpack“. Zostava sa skladá zo samotného zariadenia s dvojitým tryskovým pohonom, ktoré je pripevnené k neoprénovému postroju. Ten sa nosí na chrbte podobne ako batoh. CudaJet sa pritom dá používať do hĺbky až 40 metrov a poskytuje ťah 40 kilogramov. Nositeľ tak môže údajne dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 3 metre za sekundu. Na ovládanie rýchlosti a monitorovanie úrovne nabitia integrovanej lítiovej batérie sa používa pevne pripojený ručný diaľkový ovládač. Jedno 75-minútové nabitie batérie by malo vystačiť na približne 40 minút adrenalínového potápania. Samotné zariadenie váži len o niečo viac ako 13 kilogramov, keď je mimo vody, pričom postroj pridáva ďalších jeden a pol až 1,7 kilogramu, v závislosti od zvolenej veľkosti.

Mobilné telefóny sú dnes zrejme najviac používané na záznam spomienok. Ako inak, na fotenie a nakrúcanie. Potvrdilo to už viacero výskumov. Napokon je to zariadenie, ktoré máte stále so sebou. A kvalita ich snímacích čipov ako aj šošoviek sa každým rokom zlepšuje. No vedeli ste, že s mobilom môžete vytvárať aj kvalitné astro snímky. Teda fotiť planéty, ako je aj Mesiac. Stačí ak k tomu máte jedno špeciálne a mimoriadne zaujímavé zariadenie, ktoré takmer každý mobil premení na celkom kvalitný teleskop.

Kompaktný teleskop Hestia má rozmery podobné knihe a používateľovi priblíži nebeské dianie cez snímač vo fotoaparáte jeho smartfónu. Teleskop je vybavený 30 mm optikou, ktorá pozostáva zo šiestich šošoviek v troch skupinách. Vstupujúce svetlo je usmerňované hranolmi tak, aby sa zaostrilo smerom nahor, k sústave fotoaparátov na zadnej strane priloženého smartfónu. Odnímateľné magnety pritom pomôžu nastaviť hlavný fotoaparát tak, aby spočíval na okulári teleskopu. Veľkosť snímača a rozlíšenie obrazu tak závisia od použitého smartfónu, no teleskop poskytne až 25-násobné priblíženie. Sprievodná aplikácia využíva vlastné algoritmy spracovania na kombináciu viacerých snímok s krátkou expozíciou, na vytvorenie jedného vylepšeného pohľadu na nočnú oblohu. Aplikácia tiež sprístupní interaktívnu mapu oblohy, ktorá pomáha pri vyhľadávaní zaujímavých cieľov. Používateľ má k dispozícii aj knižnicu astronomických informácií.

Dokážu meniť farbu, najmenšie jedince dosahujú veľkosť len 2,5 centimetra a ich chvost im slúži aj ako zásobáreň tuku. A najlepšie na tom je, že dokážu chodiť aj po stene. Nie je to chameleón, ale gekon. Práve nohy týchto malých jašterov majú akési prísavné plôšky, ktoré inšpirovali aj vedcov. A vďaka tomu je na svete robot, ktorý tiež nemá problém chodiť po stenách a dokonca ani po strope.

Inšpekcie vysokých kovových konštrukcií alebo strojov, môžu byť pre ľudí nebezpečné. V budúcnosti by však túto náročnú úlohu mohol prevziať štvornohý robot Magnecko, ktorý je vyvíjaný vo švajčiarskom výskumnom inštitúte ETH. Robot je inšpirovaný schopnosťami gekona, šplhať po stenách a stropoch. Používa k tomu špeciálne elektro-permanentné magnetické moduly na nohách. Každý modul obsahuje viacero menších magnetov, ktoré je možné opakovane magnetizovať a demagnetizovať v zlomku sekundy, prostredníctvom krátkeho elektrického impulzu. Len jedna noha je pritom schopná udržať až 2 a pol násobok celkovej hmotnosti robota. Zvládne tak bez problémov chodiť aj hore nohami po kovových stropoch. Odpružené gumené podložky na nohách mu pritom pomáhajú udržiavať priľnavosť. V inovačnom pláne je aj to, aby bol robot schopný si samostatne naplánovať trasu a autonómne sa na nej vyhýbať prekážkam.

Zrejme žiadnemu z fanúšikov hudobníka Michala Davida neunikol špeciálny klávesový hudobný nástroj, ktorý spevák používal podobne ako gitaru. Niečo podobné máme dnes aj pre vás. Samozrejme oveľa jednoduchšie. A to aj na používanie. Zaujímavé zariadenie pritom dokáže simulovať hneď viacero hudobných nástrojov. A hru na ňom zvládnu aj deti.

Prenosný digitálny hudobný nástroj Chorda má tvar krátkeho gitarového krku a hudobníkom prináša kombináciu syntetizátora, loopera a MIDI ovládača. Navrchu nástroja je 12 dotykových senzorových plôch, ktoré reagujú na rýchlosť a tlak, na zvýšenie hlasitosti a vibrata. Každá plocha je vybavená viacfarebnou LED diódou a haptickou spätnou väzbou. Mostík so šiestimi spúšťami sa pritom používa na rozozvučanie hranej noty alebo akordu, pomocou gest, ako je brnkanie a klepanie. Zariadenie možno umiestniť naplocho, na kolená a hrať na ňom ako na mini klávesoch alebo sa môže používať ako také ukulele. Nástroj prichádza so štyrmi základnými režimami hrania pre zvuky bicích, basov, akordov a vedúceho zvuku. Integrovaný audio systém poskytuje množstvo syntetizovaných zvukov, spojených s každým režimom, vrátane elektrických gitár, klavírov, sláčikov, rohov a dokonca aj vokálov.