Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 268

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vývojári so susednej Českej republiky majú na konte veľmi zaujímavý dopravný prostriedok. Prevezie síce len jedného človeka, no ten si so sebou môže vziať viac ako 300 litrov batožiny. Stačí mu pritom dobiť baterky svojho miniatúrneho štvorkolesového tátoša a bez problémov sa bez zastavenia dostane z Bratislavy až do Žiliny.

Štvorkolesový elektrický velomobil VM45, z dielne českej firmy Katanga, má ľahkú karosériu, ktorá je vyrobená z kompozitného materiálu. Ten pozostáva z aramidových a uhlíkových vlákien, ktoré sú uložené v epoxidovej matrici. Bočný uzamykateľný poklop na vrchu velomobilu poskytne jazdcovi prístup do kokpitu, zatiaľ čo menší, nadol sa otvárajúci poklop, v zadnej časti, mu umožní prístup do nákladného priestoru s objemom až 350 litrov. Hnacie ústrojenstvo s reťazovým pohonom má podobu 750-wattového elektromotora a 7-stupňovej prevodovky Valeo, s automatickým radením. Tento pohonný systém zvyšuje výkon jazdca pri šliapaní do pedálov až na maximálnu rýchlosť 45 km / h. Velomobil VM45 má dokonca aj spiatočku. Integrovaná lítium-iónová batéria, s výkonom 1240 Wh by mala údajne stačiť na dojazd do vzdialenosti až 255 kilometrov na jedno nabitie, v ekonomickom režime elektrickej asistencie.

Možno sa to zdá ako sci-fi, ale po novom sa vďaka vlastnému pohybu môžu po prírode pohybovať aj telesne znevýhodnení ľudia. No predpokladá sa, že aspoň ich ruky a paže sú zdravé. Na svete je totiž štvorkolka, ktorá funguje podobne ako e-bajk. Má teda batériu, ktorá generuje elektrickú energiu a práve tá pomáha s asistenciou pri ručnom pohone. Hendikepovaných ľudí tak dostane aj na miesta, na ktoré by sa inak ani nedostali.

Elektrická štvorkolka Manul 4x4 Handquad je skonštruovaná tak, aby priniesla zábavnú jazdu po teréne aj telesne znevýhodneným ľuďom. Je k tomu vybavená ručne poháňaným pohonom na všetky štyri kolesá. Elektromotor, s výkonom 250 Wattov, pritom poskytuje krútiaci moment až 85 Nm, čím zvyšuje silu jazdca pri ručnom poháňaní až do maximálnej rýchlosti 25 km / h. Motor je napájaný 36 V lítiovou batériou a k dispozícii je aj možnosť pridania druhej batérie pre zdvojnásobenie bližšie nešpecifikovaného dojazdu. Variabilitu jazdy s elektrickou podporou, aj pri stúpaní do strmých kopcov, poskytne až 24 prevodových stupňov. E-štvorkolka štandardne jazdí na 16-palcových terénnych pneumatikách s hrúbkou 4 palce, no môže byť vybavená aj hladšími kolesami s hrúbkou len 2 palce pre pohodlnejšiu jazdu v meste. V oboch prípadoch sa o dostatočnú brzdnú silu postarajú predné a zadné mechanické kotúčové brzdy.

Elektrický longboard Velocity Etch sa vyznačuje zaujímavým dizajnom rozdelenej dosky. Vďaka tomu môže jazdec ľahšie rezať zákruty, podobne ako na snowboarde, no s rýchlosťou a stabilitou longboardu. Laminovaná doska z kanadského javora je rozdelená na prednú a zadnú časť. Každá z nich sa tak dá nakláňať zo strany na stranu, pozdĺž osi oceľovej tyče, ktorá sa tiahne stredom longboardu. Táto tyč prechádza hliníkovými rúrkami na spodnej strane každej časti a v prípade potreby sa dá odstrániť. Po skončení jazdy tak môže používateľ svoj longboard rýchlo rozdeliť na tri časti a môže ho uložiť napríklad do batohu. E-longboard je poháňaný dvomi bezdrôtovo, na diaľku ovládanými elektromotormi, s celkovým výkonom 1 500 wattov. Tie jazdca rozbehnú na maximálnu rýchlosť až 39 km / h. Je pritom schopný zvládnuť až 35-percentné stúpanie. Dojazd je udávaný na približne 16 až 24 kilometrov na jedno nabitie lítiovej batérie.