Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 269

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Jedným z najobľúbenejších športov na Slovensku je, popri bicyklovaní, najmä beh. No a aj tí najväčší nadšenci si túto disciplínu dobre rozmyslia pri vyšších teplotách. Vedci však mysleli aj na nich. A nielen na nich. Výsledkom je tak akýsi osobný ochladzovač. Stačí si ho nasadiť na seba pomocou popruhov a spustiť. Napríklad aj cez aplikáciu. Zaujímavé však je aj to, že malé zariadenie dokáže generovať studený vzduch s teplotou len 12 stupňov Celzia. A tak nepochybne poteší aj na dovolenke pri vode.

Nositeľné zariadenie Qoola Pro je niečo ako osobná klimatizácia, ktorá vďaka vlastnej technológii ICS+ poskytne príjemný pocit chladu na akomkoľvek mieste. Vďaka nastaviteľnému popruhu sa tak dá nosiť nielen okolo pása, ale aj na hrudi, chrbte, či na ruke alebo kolene. Intenzita prúdenia vzduchu, ochladeného cez zariadenie, sa dá ľahko nastaviť v troch režimoch nízkeho, stredného a vysokého chladenia, s rozsahom teploty od 21 do 12 stupňov Celzia. No takýto chladný vzduch pomôže nielen s osviežením tela počas horúcich dní. V režime maximálneho chladenia sa dá zariadenie použiť aj na upokojenie drobných poranení a modrín, jeho priložením k bolestivému miestu. Môže tak nahradiť ľadový obklad, keď nie je po ruke. Mobilná aplikácia poskytne prístup k ovládaniu, no dá v nej zvoliť aj inteligentný režim, ktorý automaticky zisťuje aktuálnu teplotu a podľa toho vyberie správnu úroveň chladenia.

Vývojári zo spoločnosti Hyperspace Lighting vytvorili takzvané nekončené svetlo ako domácu dekoráciu, ktorá má podobu trojuholníkového útvaru alebo pyramídy. Obe zariadenia sú zložené zo zrkadlových plôch lemovaných množstvom farebných LED diód, aby vytvárali podmanivé nekonečné svetelné vzory. LED diódy automaticky cyklicky menia nové vzory, ktoré plynulo prechádzajú do ďalších. Nové farby sa pritom generujú každých 10 sekúnd. Táto elektroluminiscenčná symfónia sa môže skladať z viac ako 16-tich miliónov farebných kombinácií. Používateľ si vie prispôsobiť farbu alebo vzor pomocou mobilnej aplikácie. Okrem toho môže meniť jas, rýchlosť, intenzitu a symetriu svetiel. Na výber má z troch režimov. K dispozícii je režim kaleidoskop, meditačný režim a zvukovo reaktívny režim, pri ktorom sa jas farebných vzorov prispôsobuje rytmu prehrávanej skladby zo spárovaného smartfónu.