Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 270

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Určite v súčasnosti platí, že taká navigácia už dnes nikoho neprekvapí. Stala sa súčasťou našich životov a to nielen pri jazde v aute. Používajú ju napríklad aj bežci a cyklisti brázdiaci hory. No pri rýchlejšej jazde zrejme nie je veľmi bezpečné klopiť k nej zrak, keďže býva často pripnutá na riadidlách. Aj preto sa vývojári rozhodli pre istejšie riešenie a navigáciu zabudovali do špeciálnych okuliarov. Tie majú však okrem nej aj množstvo ďalších zaujímavých funkcií.

Inteligentné okuliare Minimis Glass, s váhou len 90 gramov, sú navrhnuté pre bežcov a cyklistov, aby im poskytli údaje o ich fyzickej aktivite a zdraví a zobrazili im aj navigačnú mapu zvolenej trasy v reálnom čase. A to všetko bez nutnosti použitia smartfónu, hodiniek či cyklopočítača. Okuliare k tomu využívajú eSIM kartu pre mobilné dátové pripojenie a vlastnú platformu operačného systému, založeného na Androide. Polarizačné prechodové šošovky, s ochranou proti zahmlievaniu, majú v sebe integrované mikrodispleje OLED, ktoré zobrazia údaje vo vysokom rozlíšení. Mikrodispleje sú umiestnené v hornej tretine skiel aby sa zabezpečilo, že výhľad na cestu pred nositeľom nebude ničím zakrytý. Okuliare sú vybavené aj monitorom srdcového tepu, ktorý môže sledovať životné funkcie i počas spánku. O napájanie sa stará dvojica batérií, s kapacitou 650 mAh, ktoré sú umiestnené v každom ramene. Vďaka nim majú okuliare výdrž približne 7 hodín na jedno nabitie.

Xebec Snap je systém prenosných monitorov, ktoré sa dajú takmer okamžite prichytiť k notebooku, aby z neho spravili prenosnú pracovnú stanicu. K dispozícii je vo verziách s jednou alebo dvomi prídavnými obrazovkami, pričom obe obsahujú 13,3-palcový displej Snap Screen. Displej, ktorý je osadený v celohliníkovom kryte, má pritom rozlíšenie Full HD, pomer strán 16 : 9 a obnovovaciu frekvenciu 60 Herzov. Monitory sa pripájajú k jedinému držiaku, ktorý sa dá údajne osadiť na zadnú časť takmer akéhokoľvek notebooku, prostredníctvom patentovaného napínacieho systému. Tým sa eliminuje potreba aplikácie magnetov alebo lepidiel na samotný notebook. Držiak sa pripája k notebooku pomocou integrovaných USB káblov. Modulárny dizajn pritom používateľom umožňuje optimalizovať nastavenie monitorov v režime na výšku, šírku alebo v prezentácii, čím získajú ešte väčšiu flexibilitu počas práce.

Sychravé a studené dni zrejme nepotešia každého, zvlášť tých, ktorí musia v takomto počasí pracovať vonku. Iste, pohybom sa rozprúdi krvný obeh a človeku je hneď teplejšie. No ak by to napriek tomu tak nefungovalo, máme tu na pomoc aj technológie v podobe oblečenia, ktoré nášmu telu dokáže veľmi zaujímavo dodávať tepelnú energiu. Svoju pracovnú smenu si tak môžu ľudia užiť pekne v teple.

Bunda a vesta Sailwind sú vybavené technológiou vykurovacích prvkov z uhlíkových nanorúrok. Tento termoregulačný systém tak nositeľom zaistí trvalé, rovnomerné teplo aj v extrémnych mrazoch. Vesta má dva vyhrievacie panely na bruchu a jeden na chrbte, zatiaľ čo bunda disponuje dvojicou vyhrievacích panelov na bruchu aj na chrbte. Toto usporiadanie sa postará o plošný rozvod tepla a jeho rovnomerné šírenie po tele. Uhlíkové nanorúrky sa pritom dokážu rýchlo zohriať už za 3 sekundy od zapnutia vyhrievania. K dispozícii sú tri možnosti nastavenia teploty ohrevu, v závislosti od teploty vonkajšieho prostredia. Vyhrievaný odev môže poskytovať konzistentné a jemné teplo po dobu až 9 hodín na jedno nabitie batérií. Materiál podšívky obsahuje grafén, vďaka čomu udrží až o 15-percent viac tepla ako bežné materiály. Vonkajšia vrstva odevu je odolná nielen voči vode a vetru, ale mala by zabrániť aj natrhnutiu.

Elektrický surf Cyrusher Thunder chce priniesť nadšencom vodných športov pocit vzrušenia z adrenalínovej jazdy na vlnách. Je k tomu vybavený 5 kilowatt-hodinovým elektromotorom, ktorý údajne dosahuje maximálny výkon až 10 kilowatt-hodín. Elektromotor poháňa prúdové čerpadlo, vďaka čomu môže elektrický surf dosiahnuť deklarovanú maximálnu rýchlosť až 70 km za hodinu. Batéria s kapacitou 3 600 Watt-hodín pritom vystačí na hodinu elektrického surfovania. Do plnej kapacity sa nabije za 2 až 3 hodiny. E-surf meria na dĺžku 168 a na šírku 58 centimetrov, pričom je navrhnutý tak, aby bol vhodný nielen pre skúsených surferov, ale aj pre začiatočníkov, ktorí sa s týmto športom ešte len zoznamujú. Surfovacia doska s elektrickým pohonom váži 39 kilogramov, vrátane odnímateľnej batérie. Bez batérie sa váha zníži na 18 kilogramov. Tento e-surf pritom unesie jazdca s hmotnosťou až do 120 kilogramov.

Znie to možno až neuveriteľne, ale podľa predkoronových štatistík lietadlá ročne prepravili zhruba 4 miliardy ľudí. Áno, nepochybne je to veľmi obľúbený spôsob cestovania, ktorý nám technológie umožnili. A práve vďaka technológiám sa dnes dokáže o lietadlá aj starať. Vrátane ich motorov, ktorých chyby nemusia byť hneď viditeľné, no vo vzduchu už môžu narobiť šarapatu. Našťastie je tu malý robotický červík, ktorá si tými motormi prebehne a pomôže tak inžinierom zefektívniť diagnostiku.

Kontrolu ťažko dostupných prúdových motorov na lietadlách by mohol uľahčiť novo vyvinutý robot s názvom Sensiworm. Toto, prírodou inšpirované mäkké robotické zariadenie, sa pritom pohybuje podobne ako červ, známy ako piadivka. Pohyb v motore mu uľahčujú vákuové držiaky na jeho spodnej strane, vďaka ktorým sa môže plaziť aj opačne proti gravitácii. Počas inšpekcie prenáša živé video z kamery, s podporou reflektora, pričom zobrazuje akékoľvek praskliny, koróziu alebo iné problémy, ktoré sa môžu v motore vyskytnúť. No tento robotický červík je navyše vybavený aj senzormi, ktoré sú schopné snímať úniky plynu a merať hrúbku vrstiev tepelnej bariéry na častiach prúdového motora. Robot sa pritom dokáže pohybovať aj po rotujúcich povrchoch, ako sú lopatky veterných turbín. Vývojári dúfajú, že finálna verzia robota bude plne autonómna a nebude potrebovať káblové pripojenie.

Čínski vývojári zo spoločnosti Dasung vytvorili 25,3-palcový monitor Paperlike Color, s technológiou farebného elektronického papiera E Ink Kaleido 3. Monitor je k dispozícii s plochou alebo zakrivenou obrazovkou, s pomerom strán 16 : 9 a s rozlíšením 3200 na 1800 bodov. Hoci zobrazí len 4096 farieb, výrobca tvrdí, že kombinácia technológií X-Color Filter a Turbo High Refresh Rate, by mala zvýšiť kontrast, jas, čistotu textu, dynamické farebné efekty a zaistí rýchle obnovenie obrazovky. Navyše, je výhodou použitej technológie farebného elektronického papiera aj to, že sa výrazne znižuje únava očí, počas dlhých hodín pozerania sa na obrazovku. Monitor môže byť orientovaný na šírku alebo na výšku, pričom k počítaču alebo notebooku sa pripája cez porty HDMI alebo DisplayPort. K dispozícii je aj podpora technológie MiraCast a AirPlay, pre zrkadlenie obrazovky z mobilných zariadení.

Odkedy sa do sveta dostala známa technológia LiDAR, začala sa celkom húfne využívať. Najznámejšia je zrejme z autonómnych áut, keďže dokáže pomocou laseru identifikovať prostredie okolo nej. No z jej prítomnosti sa už teší dokonca aj robotická kosačka. Pomocný laser jej tak dokáže vytvoriť trojrozmernú mapu, aby lepšie vedela, v akej záhrade sa pohybuje.

Robotická kosačka Hooki Neomow X sa môže pochváliť 360-stupňovým systémom navigácie, ktorý v sebe kombinuje technológie LiDAR a SLAM. Vďaka tomu je schopná vytvoriť si podrobnú 3D mapu trávnika. Stačí, keď ju používateľ po prvýkrát naviguje po obvode trávnatej plochy, pomocou ovládania v sprievodnej mobilnej aplikácii. Po vytvorení 3D mapy môže robotická kosačka začať s autonómnym kosením trávy. Jej senzory pritom dokážu rozpoznať a bezpečne obísť prekážky, ako sú ľudia, či domáce alebo divé zvieratá. A to aj bez ohľadu na svetelné podmienky. Po dokončení kosenia, alebo v prípade potreby nabitia batérie, sa kosačka sama vráti do nabíjacej stanice. Používateľ môže aplikáciu využiť aj na naplánovanie kosenia na viacerých oblastiach pozemku. Môže si pritom vybrať zo štyroch režimov kosenia a nastaviť si výšku kosenia. Vďaka pripojeniu Wi-Fi alebo 4G sa dá kosačka ovládať aj mimo domova.

Vertikálny gramofón ToVerse sa môže pochváliť nielen štýlovým vintage dizajnom, ale aj modernými funkciami. Gramofón prehráva 7 alebo 12-palcové platne, pri voliteľnej rýchlosti 33 alebo 45 otáčok za minútu. Je pritom vybavený elektrickým rotačným ramenom, ktoré automaticky umiestni hrot ihly do drážky a po prehratí platne sa samé vráti späť na miesto. Pomocou posuvníka na gramofóne sa pritom dá rameno nastaviť bez toho, aby sa ho musel používateľ dotknúť. Môže tak preskočiť skladbu alebo si opakovane prehrávať obľúbenú pieseň. Inteligentný gramofón je vybavený antirezonančnými dvojkanálovými reproduktormi, s pasívnym meničom, pre sýte basy. K dispozícii sú analógové výstupy, ale aj technológia Bluetooh 5.1, ktorá umožní počúvať hudbu na bezdrôtových slúchadlách. Navyše sa tak dajú streamovať aj skladby z pripojeného smartfónu.