Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aké technológie sa vďaka nemeckým vývojárom dostali aj do domácností?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Súčasná doba si so sebou prináša aj mimoriadne výzvy, medzi ktoré patrí i dlhodobá udržateľnosť. Ide o prístup, aj v takej výrobe technologických zariadení, ktorý myslí i na potreby budúcich generácií. Zaujímavo sa k tomu postavili aj vývojári spoločnosti Miele, ktorá tvorí dizajnové domáce spotrebiče zo zaujímavými technológiami. Stavili na trvácne materiály, čiže šetrenie zdrojov v produktoch a pri ich výrobe, ako aj na efektívnosť spotreby elektrickej energie. Výsledkom sú tak inovatívne zariadenia, ktoré používateľom uľahčujú život, a to už takmer 125 rokov.

Nie každý zrejme vie, že história Miele sa začala písať ešte v roku 1899. Práve vtedy dali hlavy dokopy technik Carl Miele a obchodník Reinhard Zinkann a už o rok neskôr predstavili svetu odstredivky mlieka a výrobník masla. Potomkovia zakladateľov pritom vedú podnik dodnes.

„Dr. Markus Miele, a ja zastupujeme už štvrtú generáciu otcov zakladateľov. Som rád, že môžem povedať, že sme nikdy nemali medzigeneračné problémy v názoroch. Otec a syn vždy dobre spolupracovali,“ hovorí Reinhard Zinkann, výkonný riaditeľ, Miele.

Nemecký výrobca dbá pritom nielen na manažment kvality, ale aj na dôsledné testovanie, a tak produkty dokážu vydržať aj niekoľko desiatok rokov. No a nejedného používateľa oslovia známe spotrebiče aj pre inovácie.

„Vždy sme sa riadili heslom „Vždy lepšie“. Stojíme pritom na dvoch nohách. Prvou je aspekt riadenia kvality, trvanlivosť a životnosť. Výrobky sú testované na 20 rokov životnosti. No a druhou je aspekt technológie. Chceme byť technologicky na špici, čiže veľa investujeme do výskumu a vývoja,“ dodáva Reinhard Zinkann, výkonný riaditeľ, Miele.

Inovácie sú teda v Miele rozhodne na programe dňa. A v podniku idú ruka v ruke aj s dlhodobou udržateľnosťou, s ktorou súvisí napríklad aj energetická efektívnosť.

„Pri elektrických rúrach máme zaujímavý príklad. V spotrebiči Dialog využívame energiu len tam, kde je to naozaj potrebné, a to je práve na prípravu jedla. Takže zbytočne nezohrievame celé vnútro rúry, ale len samotné jedlo,“ hovorí Markus Miele, výkonný riaditeľ, Miele.

Veľkou témou je v dnešnej dobe samozrejme i znižovanie emisií CO2, a to aj pri domácich spotrebičoch.

„Z pohľadu emisií nemá výroba a distribúcia na ne taký dopad. Až 83 % CO2 sa totiž vytvára počas používania spotrebičov. Preto sme do našej mobilnej aplikácie vložili aj panel spotreby. Používateľovi ukazuje koľko litrov a kilowatthodín spotreboval pri každom programe spotrebiča. Chceme ho tak podporiť, aby používal skôr ekologické programy, keďže vždy vidí koľko energie a vody spotrebuje,“ dopĺňa Markus Miele, výkonný riaditeľ, Miele.

Slováci sa so zariadeniami Miele môžu zoznámiť aj v bratislavskom zážitkovom centre, ktoré je doslova prešpikované technológiami. Môžu to byť napríklad práčky s patentovaným systémom TwinDos. Ten dávkuje 2-fázový prací prostriedok presne na mieru podľa zvoleného programu, takže sa ho spotrebuje menej ako pri manuálnom dávkovaní. Podobný systém s názvom AutoDos získali aj umývačky riadu.

„Má vlastne taký disk, ktorému hovoríme PowerDisc, v čom je vlastne len čistiaci prostriedok. Zase podľa programu, ktorý si vy nastavíte, počítač vypočíta presne koľko si má potiahnuť z toho. A podľa toho vlastne optimalizuje jednak spotrebu vody, spotrebu energie,“ vysvetľuje Peter-Marcus Virsik, senior viceprezident SEE region, Miele.

Inovatívne technológie si našli cestu aj do varných dosiek. Tie môžu byť dokonca vybavené výsuvným odsávačom pár, či patentovanou zónou PowerFlex, ktorá výrazne uľahčí varenie.

„V podstate už nemáte ako keby 4 platničky, ale máte jednu ucelenú zónu, ktorú môžete úplne flexibilne využiť. A vlastne varná doska spozná, čo tam dáte a bude len zohrievať tam, kde vlastne máte ten hrniec alebo pekáč. A zároveň vám aj presne v tej pozícii ukáže displej,“ dodáva Peter-Marcus Virsik, senior viceprezident SEE region, Miele.

Inováciou pre kuchyne v domácnostiach sú nepochybne aj konvektomaty. Tie boli doteraz len výsadou reštaurácií. Jedlá z nich pritom chutia inak ako z bežnej elektrickej rúry. A ich výhody oceňujú aj profesionálni kuchári.

„Dá sa tam nahrať množstvo programov, množstvo receptov, čas úprav. Dá sa s tým pracovať ďaleko presnejšie a povedal by som pohodlnejšie. Je to obrovská úspora vody. Je to obrovská úspora aj ako tých namáhavých a svojim spôsobom náročných procesov. Pre domáce použitie to, čo vyrába Miele, je jednoducho viac ako dostačujúce a tej kvalite, ktorá sa používa v tej profesionálnej kuchyni sa to vlastne vyrovná,“ vysvetľuje Zdeněk Pohlreich, šéfkuchár.

Konvektomaty sú však známe aj tým, že ich čistenie je o niečo náročnejšie. S tým si však nemeckí vývojári dokázali poradiť a výsledkom je čistiaci systém s názvom HydroClean Pro.

„Má prvý samočistiaci mechanizmus pre konvektomat, ktorý pracuje s vodou a samozrejme tlakom, a tak ďalej. A ktorý vlastne dokáže tento doterajší kompromis, ktorý vždy by bol s konvektomatmi vlastne eliminovať,“ hovorí Peter-Marcus Virsik, senior viceprezident SEE region, Miele.

Miele pritom nie je na míle vzdialené ani dnešnej digitálnej dobe. Ich zariadenia tak dostali do vienka inteligentné prepojenie s mobilnými telefónmi, cez zaujímavý systém Miele@home. Dajú sa tak pohodlne ovládať či už pomocou aplikácie Miele, hlasovým ovládaním alebo integráciou do už existujúcich riešení Smart Home. A ani v ďalších rokoch neplánuje nemecký výrobca vo vývoji spomaliť.

„Všetci hovoria o umelej inteligencii teraz. My máme umelú inteligenciu už 7-8 rokov v našich varných doskách s automatickými programami, no nehovoril sme o tom, že je to umelá inteligencia. A príkladom sú aj naše elektrické rúry s kamerou. Tie môžu teraz vďaka nej jedlo nasnímať, rozpoznať, a tak namiesto vás vybrať ten správny program pre to, čo vy vložíte do rúry,“ uzatvára Markus Miele, výkonný riaditeľ, Miele.

Z východného Vestfálska sa Miele dostalo už do celého sveta. Dnes teda svojimi zariadeniami pomáha spotrebiteľom v takmer 100 krajinách. Ich dizajn tak zdobí mnohé domácnosti, no v prvom rade technológie a inovácie nemeckého výrobcu uľahčujú život pri rôznych činnostiach.