Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZeroMouse blokuje prístup do domu mačkám, ktoré nosia úlovky

ZeroMouse blokuje prístup do domu mačkám, ktoré nosia úlovky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

RFID dvierka pre mačky sú skvelé na to, aby zabránili nevítaným zvieratám zatúlať sa do domácnosti, no nezabránia vašej mačke, aby do domu priniesla ulovené mŕtve zvieratá. Zariadenie ZeroMouse bolo však navrhnuté na odstránenie tohto nedostatku tým, že blokuje prístup mačkám, ktoré nosia korisť.

Zariadenie ZeroMouse vynašiel nemecký elektronický inžinier Thomas Prosser a v súčasnosti je predmetom startup kampane na portáli Kickstarter. Je to kompaktné zariadenie, ktoré sa pridáva k existujúcim RFID dvierkam pre mačky od tretích strán, pričom tento proces údajne trvá menej ako päť minút.

RFID dvierka pre mačky pritom fungujú tak, že keď sa mačka používateľa priblíži ku dvierkam, čítačka bezdrôtovo komunikuje s čipom RFID, ktorý je buď vložený pod kožu zvieraťa, alebo ho má na obojku. Pokiaľ čítačka rozpozná daný čip, mačka môže prejsť. Ak sa však dovnútra pokúsi dostať nečipované zviera alebo iná mačka s iným čipom, dvierka sa im neotvoria. Samozrejme, aj rozpoznané mačkovité šelmy sa môžu pokúsiť priniesť so sebou do domu odchytené myši, vtáky alebo iné malé zvieratá. A práve tomu zabráni zariadenie ZeroMouse.

Zariadenie ZeroMouse na blkovanie prístupu do domu mačkám, ktoré majú so sebou korisť.

Využíva infračervené svetlo a kameru s nočným videním, ktorá nasníma mačku vo dne alebo v noci, keď sa dostane ku dvierkam. Snímka sa okamžite analyzuje pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii, aby sa zistilo, či má mačka v papuli nejakú korisť.

Ak sa nejaká korisť deteguje, zariadenie vyšle signál RFID, ktorý napodobňuje čip nerozpoznanej mačky. To znamená, že dvierka sa neotvoria, kým používateľova mačka nezistí, že musí svoju malú korisť odhodiť, aby sa dostala dovnútra. Používatelia sa môžu rozhodnúť, že budú upozornení prostredníctvom sprievodnej aplikácie, ktorá im pomôže v procese učenia mačky.

Zariadenie ZeroMouse na blkovanie prístupu do domu mačkám, ktoré majú so sebou korisť.

A keď už je reč o učení, softvér na detekciu koristi sa automaticky zlepšuje a aktualizuje pomocou anonymizovaných údajov, ktoré pravidelne prenášajú ostatné zariadenia ZeroMouse používané na celom svete. Z tohto dôvodu zariadenie vyžaduje prístup k sieti Wi-Fi. Vyžaduje aj externý zdroj napájania, pretože nepoužíva batérie.

Za predpokladu, že sa zariadenie ZeroMouse dostane do výroby, môžete ho získať za príspevok v sume od 139 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bude 299 EUR.