Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plochý gitarový reproduktor má teraz zabudovaný výkonný zosilňovač

Plochý gitarový reproduktor má teraz zabudovaný výkonný zosilňovač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Eminent Technology oznámila model Twenty Two, ktorý označuje ako „prvý plochý aktívny gitarový reproduktor na svete“. Tento 120-decibelový reproduktor je superľahký a má veľkosť hrubého rámu obrazu. Teraz môže byť aj gitarovým zosilňovačom.

Je to pomerne veľký krok vpred oproti predchádzajúcemu modelu Twenty, ktorý bol predstavený v roku 2022. To bol len reproduktorový box s rozmermi 812 x 558 mm a váhou 10 kg. Celý jeho predný a zadný panel tvorili aktívne membrány, ktoré tlačil patentovaný snímač niekde uprostred.

Gitarista si však musel priniesť vlastný zosilňovač, pričom reproduktor zvládal výkon od 20 W do 100 W a jeho tvorcovia sľubovali zvukovú odozvu až o oktávu vyššie a nižšie ako bežný ťažký gitarový kabinet, s „menšou kompresiou a oveľa širším rozptylom“.

Plochý gitarový reproduktor so zosilňovačom Eminent Twenty Two.

Nový model Twenty Two, uvedený na tohtoročnej výstave NAMM, posúva tento koncept oveľa ďalej. Na začiatok je o polovicu menší, má rozmery len 41 x 56 centimetrov a váži podstatne menej, len 7,5 kilogramu. To z neho robí ešte prenosnejší reproduktor, ktorý si môžete vziať na koncert.

Navyše je teraz plne aktívny a má zabudovaný vlastný 350-wattový zosilňovač, ktorý mu umožňuje pracovať ako reproduktor s plným rozsahom a plochou odozvou (FRFR reproduktor). To znamená, že cez neho môžete spustiť najrôznejšie modelovacie jednotky gitarových zosilňovačov a dosiahnuť, že bude znieť ako najrôznejšie zariadenia. Môžete cezeň tiež púšťať vokály, klávesy alebo CD prehrávač a správať sa k nemu ako k malému PA systému s výkonom až 120 decibelov.

Plochý gitarový reproduktor so zosilňovačom Eminent Twenty Two.

Okrem toho má zabudovaný aj vlastný modelovací systém. K dispozícii je základný čistý predzosilňovač určený pre akustických aj elektrických gitaristov, ktorý môžu používať v spojení s pedalboardom, a vokálový kabinet, ktorý môžu používať buď v spojení so vstavaným predzosilňovačom, alebo s externým zosilňovačom ako predchádzajúci model.

Plochý gitarový reproduktor so zosilňovačom Eminent Twenty Two sa predáva za cenu 1 699 dolárov, čo je v prepočte približne 1 578 euro.