Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Brian Eno uvádza limitovanú edíciu gramofónu s meniacou sa farbou

Brian Eno uvádza limitovanú edíciu gramofónu s meniacou sa farbou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Striktne limitovanú edíciu gramofónu vytvoril ikonický „nehudobník“ a umelec Brian Eno. Táto podpísaná a očíslovaná funkčná „socha“ je vybavená LED svetlami s meniacimi sa farbami a predáva sa za astronomickú uvádzaciu cenu 20 000 libier (v prepočte približne 23 470 euro).

Účastník Rock and Rollovej siene slávy Brian Eno, ktorý sa narodil v Suffolku, sa prvýkrát podelil so svetom o svoju jedinečnú tvorivú energiu ako zakladajúci člen glam rockovej kapely Roxy Music v roku 1971. Nahral dva albumy a potom odišiel na sólovú dráhu.

Okrem vydávania vlastnej hudby v priebehu rokov spolupracoval s mnohými hudobníkmi a umelcami, vrátane Davida Bowieho, Roberta Frippa, U2, Grace Jones, Coldplay, Talking Heads, Deva a najnovšie aj jeho brata Rogera. Je tiež známy svojim vizuálnym umením a v roku 2021 uviedol na trh 50 pozoruhodných gramofónov v londýnskej galérii, každý v cene 20 000 libier.

Základňa a tanier gramofónu Turntable II sú naprogramované tak, aby pomaly menili farbu a vytvárali náhodné „farebné scenérie“.

Teraz pre rok 2024 je Eno späť s ďalšou o niečo menej limitovanou verziou nazývanou vhodne ako Turntable II. Toto očarujúce umelecké dielo je opäť vyrobené z akrylu, no tentoraz má skôr kruhovú než štvorcovú formu. Je pritom nabité LED diódami, ktoré vytvárajú „generatívne farebné scenérie“, keď svetlá na podstavci a tanieri nezávisle prechádzajú náhodnými zmenami.

„Je to jemnosť týchto farieb a spôsob, akým sa navzájom spájajú, čo je také zvodné,“ povedal Eno. „Keď to nemusí robiť nič konkrétne, napríklad hrať platňu, je to socha.“

Brian Eno zobrazený so svojím výtvorom z limitovanej edície Turntable II.

Uvedené špecifikácie gramofónu zahŕňajú jednodielne telo zo živice zabalené v matnom akryle, liaty akrylový tanier, ktorý sa otáča rýchlosťou 33 a 45 otáčok za minútu pomocou motora s remeňovým pohonom, biele hliníkové rameno Pro-Ject zakončené bielou kazetou Ortofon 2M, riadiacu dosku s Arduino a pozlátené RCA výstupy. Gramofón má priemer 45 cm a je vysoký 15 cm, vrátane nôh. Je dodávaný s 15 V jednosmerným napájaním.

Svietiaci gramofón Tuntable II je celosvetovo obmedzený len na 150 kusov a má rovnakú uvádzaciu cenu ako originál z roku 2021, a to 20 000 libier, čo je okolo 23 470 euro. No táto „cena sa bude zvyšovať, keď sa bude edícia predávať.“ Gramofón Turntable II je v predaji od 13. februára prostredníctvom Paul Stopler Gallery v Londýne, kde je tiež vystavovaný do 9. marca.

Gramofón Turntable II je vybavený motorom s remeňovým pohonom a ramenom Pro-Ject s kazetou Ortofon.