Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 288

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Asi nejeden z nás krúžil viackrát v niektorom meste ako sup a hľadal voľné parkovacie miesto. A keď ste ho už našli, začnete cúvať a snažíte sa doň vtesnať, keďže ide naozaj o centimetre. No kolóna za vami s hlasným trúbením preruší nejedno nadšenie motoristu a ten tak radšej odíde akoby si užíval fanfáry z klaksónov. Vyhrajú tí s menším autom. No možno už onedlho nič podobné problémom nebude. Na svete sú totiž zaujímavé kolesá, ktoré pomôžu aj v pozdĺžnom parkovaní.

Hyundai Mobis, dodávateľská divízia automobilky Hyundai Motor Group, už niekoľko rokov pracuje na systéme rotačných e-kolies. Na tohtoročnom veľtrhu CES v Las Vegas predviedla plody tejto práce v podobe prototypu Mobion. Kolesá e-Corner sú vybavené technológiou „In-Wheel“, ktorá spája pohon elektromotorom, brzdy, riadenie a odpruženie do jedného celku. Každá jednotka sa samostatne ovláda pokročilou riadiacou technológiou Mobis. Štyri e-kolesá sa tak môžu pohybovať jednotne alebo v jednotlivých smeroch, v závislosti od požadovaného smeru jazdy. Každé koleso sa dá nasmerovať dovnútra do maximálneho uhla, aby sa vozidlo mohlo pomaly posúvať do strán, čo by napríklad mohlo uľahčiť pozdĺžne parkovanie. Ak sa predné kolesá nechajú rovno, zatiaľ čo zadné kolesá sa vytočia do strany, vozidlo urobí otočku, pričom sa bude otáčať v kruhu so stredom okolo prednej časti.

Elektromobily by sa dali vyrábať rýchlejšie a ľahšie, ak by sa automobilky nemuseli zaoberať navrhovaním podvozku a elektrického pohonu. Presne to chcú poskytnúť takzvané „skejtbordové“ podvozky, ako je aj najnovší typ s názvom UP Super Board. Je to v podstate univerzálna platforma, na ktorú sa dajú namontovať rôzne karosérie vozidiel tretích strán. Podvozok UP Super Board obsahuje pritom batérie, predné a zadné elektromotory, odpruženie, systém riadenia teploty, hardvér riadenia drive-by-wire a asistenčný systém vodiča úrovne 2+. V ňom sú riadenie, brzdenie a zrýchľovanie automatizované, no vodič musí byť vždy pripravený prevziať kontrolu nad vozidlom. Výrobca tvrdí, že používanie jeho platformy by mohlo skrátiť čas vývoja elektromobilu minimálne o šesť mesiacov a zároveň to výrazne zníži náklady. Túto technológiou pritom začlenil aj do vlastnej elektrickej dodávky s názvom UP Van.

Čínsky výrobca DJI vytvoril svoj prvý doručovací dron FlyCart 30. Ten má až osem rotorov s motormi, ktoré sú po dvoch jednotkách rozmiestnené na štyroch ramenách. Vo svojej štandardnej konfigurácii s dvoma batériami je pritom schopný uniesť až 30 kilogramov nákladu. A to do vzdialenosti 16 kilometrov, pri maximálnej rýchlosti 72 km / h. Ak sa jedna z batérií vyberie, nosnosť dronu sa zvýši až na 40 kilogramov, no preletí len polovičnú vzdialenosť. Ak je v cieli miesto na pristátie, tovar sa dá umiestniť do 70-litrového nákladného boxu pod dronom. Ak v cieli nie je kam pristáť, náklad sa dá zavesiť na popruh, ktorý je pripojený k motorizovanému navijaku. Dron sa potom môže vznášať na mieste, keď operátor na diaľku spúšťa náklad. Dron sa pritom dokáže autonómne vyhýbať prekážkam pomocou fázových radarových systémov a systémov binokulárneho videnia.