Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovšia robotická kosačka Segway získala umelú inteligenciu

Najnovšia robotická kosačka Segway získala umelú inteligenciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Starostlivosť o záhradu je príjemný spôsob, ako stráviť slnečné popoludnie, no kosenie trávnika môže byť príliš náročná a nezáživná práca. Robotickí pomocníci sú k dispozícii už desiatky rokov a najnovšie modely robotických kosačiek z dielne spoločnosti Segway sa pritom môžu pochváliť integrovanou umelou inteligenciou na lepšie mapovanie a polohovanie.

Pri niektorých modeloch robotických kosačiek musia používatelia najprv nainštalovať ohraničujúce káble, aby zabránili kosiacim robotom vyblázniť sa v kvetinových záhonoch. Spoločnosť Segway sa však v roku 2021 rozhodla spoliehať na riešenie prostredníctvom mapovania a určovania polohy založené na GPS, keď predstavila svoju robotickú kosačku Navimow.

Rovnako ako v prípade tohto modelu, aj nová séria „i“ bude musieť zmapovať hranice trávnikov, no tentoraz si výrobca pripravil to, čo sa nazýva ako prvý asistent umelej inteligencie v odvetví,. Ten umožňuje kosačke automaticky rozpoznať okraj trávnatej plochy a navigovať sa okolo nej po celej záhrade na vytvorenie mapy pracovnej oblasti. Sprievodná aplikácia umožňuje používateľom doladiť alebo revidovať automaticky zmapovanú pracovnú oblasť. Môžu označiť oblasti, ktorým sa treba vyhnúť, ako je napríklad oblasť s divo rastúcimi kvetmi, a tiež si môže nastaviť plány kosenia.

Séria inteligentných robotických kosačiek Segway Navimow i.

Najnovšia verzia systému Segway Exact Fusion Locating System spája interný kinetický systém v reálnom čase so 140-stupňovou kamerou, ktorá využíva polohovanie GNSS pre presnosť v centimetroch v pomerne otvorených priestoroch. Kosačka sa pritom prepína na systém počítačového videnia v hustom prostredí so stromami alebo keď je satelitný signál príliš slabý.

Širokouhlá kamera sa tiež napája do systému VisionFence na vyhýbanie sa prekážkam, ktorý dokáže rozpoznať a reagovať na takmer 30 rôznych typov objektov, vrátane stromov, obrubníkov, pobehujúcich detí a malých zvierat.

Séria inteligentných robotických kosačiek Segway Navimow i.

Spoločnosť Segway hovorí, že modely série „i“ využívajú „jedinečný cik-cak kosiaci vzor, ktorý mení uhol po prvom kole kosenia, aby sa zabezpečilo, že bude pokryté každé steblo trávy.“ Robotické kosačky série „i“ sa dokonca dokážu dostať k „ťažko dostupným okrajom, na ktoré sa tradičné aj robotické kosačky snažia dostať“.

Kosačka je pritom navrhnutá tak, aby zvládla stúpanie až do 30 %, je vodotesná podľa noriem IP66 pre jednoduché čistenie hadicou, a keď sa jej batéria začne vybíjať, vráti sa do doku a nabije si ju. Voliteľný modul 4G tiež umožňuje používateľom ovládať kosačku na diaľku.

Séria inteligentných robotických kosačiek Segway Navimow i.

Séria robotických kosačiek Navimow i debutovala na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas a teraz sa začala predávať. K dispozícii sú dva modely. Model i105N za cenu 999 USD (približne 917 EUR) je vybavený batériou s kapacitou 2,55 Ah a je zameraný na pozemky s rozlohou až 0,05 ha trávnika, zatiaľ čo model i110N získava batériu s kapacitou 5,1 Ah na zvládnutie 0,1 ha trávnika za cenu 1 299 USD (asi 1 192 EUR).