Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý robotický vysávač lezúci po schodoch vyťahuje skladacie nohy

Prvý robotický vysávač lezúci po schodoch vyťahuje skladacie nohy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ascender od spoločnosti Migo Robotics je prvý robotický vysávač a podlahový mop na svete, ktorý vylezie aj po schodoch a samozrejme funguje ako bežný robotický čistič podláh aj na rovných povrchoch.

Po vytvorení mapy domácnosti pri prvom použití, alebo po jej manuálnom naprogramovaní, sa robotický vysávač Ascender následne riadi touto mapou pri svojich obchôdzkach a čo najefektívnejšie prechádza jednotlivými miestnosťami. Sleduje pritom svoju polohu a vyhýba sa prekážkam pomocou HD kamery, modulu LiDAR a šiestich priestorových snímačov času letu. Všetky tieto nástroje poskytujú údaje integrovanému výpočtovému jadru s umelou inteligenciou s výkonom 5 teraflopov.

Robotický vysávač s funkciou čistenia schodov Migo Ascender.

Robotický vysávač Ascender je tiež schopný rozpoznať rozdiel medzi kobercami a tvrdými podlahami, pričom tie prvé automaticky vysáva a tie druhé vytiera. Pri vysávaní poskytuje až 9 700 pascalov sania a pri vytieraní 17 newtonov tlaku.

Vysaté nečistoty, spolu s čistou a špinavou vodou na mopovanie, sa ukladajú do palubných priehradiek. Keď sa Ascender automaticky vráti do svojej základnej stanice, nečistoty a použitá voda sa vyprázdnia a zásobník na čistú vodu sa doplní. Vrecko na nečistoty v stanici by malo vydržať približne 60 dní, kým ho bude potrebné vymeniť, zatiaľ čo nádrž na čistú a použitú vodu by mala vydržať približne 30 dní.

Robotický vysávač s funkciou čistenia schodov Migo Ascender.

No a k dispozícii je aj už spomínaná schopnosť šplhania po schodoch. Ascender automaticky rozpozná, kedy sa nachádza na vrchole alebo na spodku schodov, a potom podľa potreby stúpa alebo zostupuje po nich. Stúpa po schodoch tak, že zdvihne svoje hlavné telo vzhľadom na dve „výsuvné“ kolesové jednotky na oboch stranách, posunie toto telo dopredu tak, aby sa nachádzalo na stupienku ďalšieho schodu, a potom vyklopí najprv jednu a potom druhú kolesovú jednotku nahor, aby sa spojila s telom.

Robot vysáva alebo umýva plochu každého schodu, pričom využíva svoje štyri všesmerové kolesá na pohyb zo strany na stranu bez toho, aby sa musel otáčať. Jeho hlavná čistiaca kefa sa počas týchto bočných pohybov otáča o 90 stupňov, takže zostáva otočená v smere pohybu.

Robotický vysávač s funkciou čistenia schodov Migo Ascender.

Podľa spoločnosti Migo Robotics by jedno nabitie lítiovej batérie s kapacitou 12 000 mAh malo stačiť na vyčistenie celkovej plochy približne 500 m2. Ak sa batéria uprostred upratovania vybije, robot sa vráti do základnej stanice vybavenej nabíjačkou a po nabití batérie pokračuje tam, kde skončil.

Sprievodná aplikácia pre operačné systémy iOS alebo Android umožňuje používateľom nastaviť harmonogram upratovania, vyhlásiť určité miestnosti za neprístupné alebo dokonca diaľkovo ovládať robota pomocou joysticku na obrazovke.

Robotický vysávač s funkciou čistenia schodov Migo Ascender.

Robotický vysávač s funkciou čistenia schodov Migo Ascender sa dá získať prostredníctvom už štedro financovanej startup kampane na portáli Kickstarter za cenu od 849 USD (približne 785 EUR). Plánovaná maloobchodná cena je 1 499 USD (okolo 1 386 EUR). Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v júli tohto roku.