Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Power Mole dokáže prenášať elektrinu cez okenné sklo

Systém Power Mole dokáže prenášať elektrinu cez okenné sklo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Power Mole je súprava zariadení, ktoré sú schopné bezdrôtovo prenášať 10 wattov elektrickej energie cez okenné sklo. To umožňuje používateľom pomocou vnútorných elektrických zásuviek napájať vonkajšie zariadenia, ako sú napríklad bezpečnostné kamery. Systém je postavený na technológii indukčnej väzby, ktorá sa využíva pri bezdrôtovom nabíjaní smartfónov.

Systém Power Mole je navrhnutý pre situácie, v ktorých zariadenia, ako sú bezpečnostné kamery alebo dekoratívne svetlá, potrebujú zdroj energie, ale v blízkosti nie sú žiadne vonkajšie elektrické zásuvky. Zostava pritom pozostáva z dvoch komponentov v tvare puku. A to vysielača, ktorý je nalepený na vnútornej strane okennej tabule, a prijímača, ktorý je prilepený na vonkajšiu stranu okennej tabule. Vysielač je zapojený do domácej elektrickej zásuvky, zatiaľ čo prijímač je pevne pripojený cez USB kábel k vonkajšiemu zariadeniu.

Systém bezdrôtového prenosu elektrickej energie Power Mole.

Ako striedavý elektrický prúd prechádza indukčnou cievkou vo vysielači, vytvára sa kolísavé magnetické pole. Toto pole prechádza až 30 milimetrovým okenným sklom a vytvára striedavý elektrický prúd v indukčnej cievke prijímača. Integrovaný usmerňovač premieňa tento striedavý prúd na jednosmerný prúd, ktorý potom napája pripojené zariadenie.

Je dôležité poznamenať, že v súčasnej podobe je systém Power Mole obmedzený na použitie so zariadeniami, ktoré využívajú USB alebo 5-voltový vstup. Tiež to nie je také energeticky efektívne ako pripojenie priamo do elektrickej zásuvky.

Vysielač Power Mole (vľavo) a prijímač Power Mole (vpravo).

Ak je vysielač zapojený, ale nemôže sa pripojiť k prijímaču, automaticky sa vypne, aby sa šetrila elektrina. Systém tiež nie je obmedzený na použitie so sklom, pretože môže prechádzať aj cez drevo alebo takmer akýkoľvek iný nekovový materiál. Ak sa medzi vysielačom a prijímačom zistí kov, vysielač sa sám vypne.

Systém bezdrôtového prenosu elektrickej energie Power Mole sa dá získať prostredníctvom podpory startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 59 dolárov (okolo 55 euro) za balík, ktorý pozostáva z vysielača s napájacím káblom, prijímača a 3M lepiacich podložiek pre obe jednotky. Kampaň je momentálne obmedzená na zákazníkov v USA, aj keď medzinárodná dostupnosť by mala nasledovať, ak bude kampaň úspešná.

Systém Power Mole je určený na použitie so zariadeniami s nízkou spotrebou energie, ako sú napríklad bezpečnostné kamery.