Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Yashica – I´m Back: Najmejšia bezzrkadlovka na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovátor vo fototechnike Samuel Mello Medeiros a veterán v oblasti fotoaparátov / optiky Yashica spojili svoje sily a vytvorili fotoaparát Micro Mirrorless Yashica - I'm Back, ktorý je označovaný ako najmenšia bezzrkadlovka na svete.

Táto drobná alternatíva k objemným digitálnym zrkadlovkám alebo bežným bezzrkadlovkám, a možno aj k všadeprítomnému smartfónu, je v súčasnosti vo fáze pracovného prototypu a bez objektívu má rozmery len 77 x 50 milimetrov.

Do jeho miniatúrneho tela vývojové partnerstvo zahrnulo 1 / 2,33-palcový CMOS snímač IMX117 od spoločnosti Sony, ktorý má rozlíšenie 12 megapixelov. Fotoaparát pritom zvládne nakrúcanie videa v rozlíšení 4K UHD (3 840 x 2 160 pixelov) pri rýchlosti 24 snímok za sekundu počas približne 30 minút. Citlivosť na svetlo je relatívne nízka na úrovni ISO 100 až ISO 3200, no systém využíva výhody automatického vyváženia bielej a automatickej expozície.

Mikro bezzrkadlový fotoaparát Yashica - I´m Back.

Vzadu sa nachádza 2-palcový kĺbový dotykový displej na náhľady záberov a zabudovaná je aj batéria s kapacitou 1 350 mAh, hoci údaje o výdrži na jedno nabitie neboli zverejnené.

Tím pracoval aj na troch objektívoch s manuálnym zaostrovaním, ktoré sa dajú pripevniť na prednú stranu. K dispozícii je tak širokouhlý objektív s uhlom záberu 75 stupňov, čo je ekvivalent k 30 mm, „štandardný“ objektív s uhlom záberu ekvivalentnom 50 mm a teleobjektív s uhlom záberu ekvivalentnom 150 mm. Funkcia makro so štandardným objektívom je vo vývoji a existuje potenciálna kompatibilita s existujúcimi sklami od spoločností ako Nikon, Canon a Sony prostredníctvom voliteľných adaptérov.

Mikro bezzrkadlový fotoaparát Yashica - I´m Back.

Samozrejme, používateľ si môže jednoducho kúpiť súpravu objektívov pre smartfón, hoci partnerstvo Yashica / I'm Back sľubuje „vynikajúcu kvalitu fotografií a videí v porovnaní so smartfónmi“.

Vstup pre externý mikrofón sa dá upevniť do horného držiaka na pätici, na boku je výstup HDMI na priame pripojenie k televízoru alebo počítaču, ako aj slot na kartu microSD a port USB-C, zatiaľ čo pripojenie Wi-Fi umožňuje bezdrôtový prenos súborov.

Mikro bezzrkadlový fotoaparát Yashica - I´m Back.

Voliteľný batériový grip určite zväčší objem zariadenia, ale zároveň poskytne dlhší čas snímania medzi nabitiami. Toto príslušenstvo však momentálne nie je súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter a bude k dispozícii prostredníctvom online obchodu I'm Back, keď bude pripravené.

Cena na Kickstarteri sa začína na 178 CHF (približne 181 EUR) a zahŕňa telo fotoaparátu, štandardný objektív, diaľkové ovládanie, remienok a kábel USB-C. Ak všetko pôjde podľa plánov v rámci už financovanej kampane, expedícia prvých kusov pre podporovateľov by sa mala začať v novembri tohto roku.

Mikro bezzrkadlový fotoaparát Yashica - I´m Back.