Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 295

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Mnohí nadšenci jednostopových vozidiel si obľúbili už aj elektrické motorky a skútre. Áno, sú ekologické a pritom majú aj svoju silu. A práve tú sa snažili využiť aj vývojári, no úplne v inom štýle. Predstavte si, že vyvinuli skúter, ktorý sa razom dokáže premeniť na niečo podobné autu. Znie to neuveriteľne, ale výsledok stojí naozaj za to.

Modulárne elektrické vozidlo Surge S32 v sebe kombinuje rikšu a skúter pre rozšírenie možností prepravy v meste. Srdcom vozidla je pokročilá modulárna škálovateľná elektrická platforma. Tá slúži ako rám rikše a obsahuje vymeniteľné batérie, motor, elektroniku hnacieho systému a zadné kolesá. Zapustená plocha v prednej časti platformy umožňuje zasunúť do nej dvojmiestny skúter. Jeho zadné koleso sa pritom stiahne smerom k sedadlu, čím ho odtiahne zo zeme. Skúter potom slúži ako kokpit a rikša využíva jeho predné koleso. Elektrický skúter má vlastné batérie a 6 kilowattový elektromotor na samostatný pohon po odpojení z rikše. Výrobca plánuje poskytnúť štyri rôzne verzie modulárnych rikší. Karoséria PV má priestor pre dvoch pasažierov za vodičom, model LD má nákladnú korbu pripomínajúcu pickup, model HD má uzavretý nákladný box a model FB má ploché nákladné lôžko.

Dvojkolesový samo-vyvažovací invalidný vozík Kim-e sa dá používať nielen v tradičnej polohe na sedenie. Je totiž vybavený nožnicovým mechanizmom, ktorý zdvihne sedadlo a zároveň ho nakloní. Tým sa používateľ dostane do stojacej polohy, s úrovňou očí s ostatnými osobami. Stehenné popruhy zaistia, že sa neskĺzne z vozíka. Mechanizmus zdvíhania sedadla, aj kolesá, sa ovládajú pohybmi hornej časti tela, takže ruky používateľa sú vždy voľné. Vozík môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 20 kilometrov za hodinu a môže prejsť vzdialenosť 30 kilometrov na jedno plné nabitie lítiovej batérie. Zvládne prekonať prekážky s výškou 5 centimetrov pri použití štandardných pneumatík alebo až 7 centimetrov s terénnymi pneumatikami. Navyše dokáže stúpať do svahov s sklonom až do 20 stupňov. Integrovaný vzduchový tlmič pomáha pohlcovať otrasy pre relatívne pokojnú jazdu.

Prílivový systém Dragon 12, z dielne spoločnosti Minesta vyzerá ako futuristický dron, no pod vodnou hladinou sa pozoruhodne správa ako šarkan. Využíva vztlak generovaný prílivovými tokmi, aby „lietal ako šarkan“, pričom zaobchádza s prúdmi vody podobne ako s vetrom. Týmto spôsobom získava systém z prúdov obnoviteľnú energiu. Zariadenie je dokonca navrhnuté tak, aby mohlo získavať energiu aj z pomalších prílivových tokov. Dragon 12 sa pritom jednoducho ukotví k morskému dnu, pomocou jedného menšieho člna a lana. Samotné zariadenie nie je žiadny drobec. Má rozpätie 12 metrov a váži až 28 ton. Pred osadením sa preto musí rozobrať, aby sa zmestilo do prepravného kontajnera. Tento prílivový šarkan bol nedávno úspešne nasadený pri Faerských ostrovoch, v chladnom, severnom Atlantiku, medzi Škótskom a Islandom, aby mohol začať dodávať 1,2 megawattov obnoviteľnej energie, do miestnej, elektrickej siete.

Takzvané boom mikrofóny sa hodia na nakrúcanie rozhovorov na cestách, no zvyčajne ich musí držať zvukár, ktorý stojí vedľa kameramana. Teleskopická tyč s názvom MicroBOOM sa však montuje priamo ku kamere, čo umožňuje nakrúcať rozhovor aj jednej osobe. Tyč, ktorá je vyrobená z uhlíkových vlákien, je pritom navrhnutá pre použitie so smartfónmi, digitálnymi zrkadlovkami, videokamerami a filmovými kamerami. Na tieto zariadenia sa montuje pomocou koľajnice tretej strany. Tyč sa dá predĺžiť z 356 až na 889 milimetrov a nastaviť v akomkoľvek uhle, ktorý kameraman potrebuje. Vnútorne vedený audio kábel je zakončený 3,5 milimetrovým konektorom, ktorý môže používateľ zapojiť do akéhokoľvek mikrofónu tretej strany, s maximálnou hmotnosťou 60 gramov.