Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný dron priletí k plavcovi a stane sa záchranným kolesom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by ste chceli hodiť záchranné koleso k plavcovi v núdzi, ktorý sa nachádza jeden kilometer od vás, tak sa vám to iste nepodarí. No takúto záchranu na väčšiu diaľku určite hravo zvládne hybridný dron TY-3R Flying Lifebuoy, ktorý priletí k plavcovi, klesne na hladinu a poslúži mu ako záchranné koleso.

Dron TY-3R Flying Lifebuoy, ktorý vyrába čínska spoločnosť Didiok Makings, je v podstate kríženec medzi kvadrokoptérou a záchranným kolesom. Myšlienka je taká, že keď záchranári z pobrežia zbadajú plavca v núdzi, dron jednoducho vyštartuje a letí k plavcovi a pristanú na vode, kde ho plavec následne použije ako nadnášacie zariadenie. Ľudský záchranca potom príde na plavidle, aby zachránenú osobu priviedol späť na breh.

Hybridný záchranný dron TY-3R Flying Lifebuoy.

Dron TY-3R vzlietne stlačením tlačidla na priloženom diaľkovom ovládači s joystickom a na svojej ceste poskytuje pilotovi pohľad v reálnom čase z naklápacej palubnej kamery s rozlíšením 720p. Akonáhle je plavec vyzdvihnutý a už nepotrebuje dron na vznášanie na hladine, ďalšie stlačenie tlačidla spôsobí, že dron autonómne odletí späť na súradnice GPS miesta svojho vzletu. Je tak schopný vzlietnuť z vody, ako aj na nej pristáť.

Hybridný záchranný dron TY-3R Flying Lifebuoy.

Podľa spoločnosti Didiok Makings môže dron TY-3R nadnášať na hladine až dvoch dospelých, má komunikačný dosah 1,1 kilometra, maximálnu rýchlosť 47 km / h a dobu prevádzky viac ako 10 minút na jedno nabitie batérie. Výrobca tiež tvrdí, že váži menej ako 5 kilogramov a je plne vodotesný v štandarde IP68. To znamená, že vydrží ponorenie do hĺbky 1 metra po dobu až 30 minút.

Hybridný záchranný dron TY-3R Flying Lifebuoy.

Samozrejme, že dron TY-3R vypne svoje vrtule po pristátí na vode a navyše má pri svojich vrtuliach mriežky, ktoré chránia prsty plavcov. Je už teraz k dispozícii prostredníctvom webovej stránky spoločnosti Didiok Makings za cenu 11 803 USD (približne 11 028 EUR).

Hybridný záchranný dron TY-3R Flying Lifebuoy.