Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 299

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Máte radi grilované špeciality? Dnes je už na výber množstvo rôznych zariadení, ktoré ich pripravia. Či už ich poháňa elektrina, plyn alebo klasické uhlie. Práve s uhlím sa u mnohých často spája aj najväčší gurmánsky zážitok. No na druhej strane výpek, kvapkajúci do priameho ohňa, nie je zrejme veľmi zdravý. Vedci si teda povedali, že to treba spraviť inak. Vyvinuli preto grilovacie zariadenie, ktorého platňa vraj, vďaka špeciálnej povrchovej úprave, dáva grilovanému jedlu chuť akoby bolo pripravené na uhlí. Už to len vyskúšať, či je to naozaj tak.

Grilovacie zariadenie Grill-X bolo navrhnuté tak, aby prinieslo príchuť dreveného uhlia do jedál, pripravovaných v kuchyni, na výhrevnom telese, akéhokoľvek typu varnej dosky. Môže sa tiež používať vonku na grile alebo nad ohňom. Zariadenie sa skladá z hliníkovej základne a oceľového veka, spolu s varnou plochou, ktorá sa nachádza medzi nimi. Táto doska je potiahnutá uhlíkovým grafitom, čo je kryštalická forma uhlíka. Drevené uhlie sa pritom tiež skladá prevažne z uhlíka, a práve odtiaľ pochádza tvrdenie výrobcu o chuti pripomínajúcej „grilovanie na drevenom uhlí“. Medzery na oboch stranách grilovacieho zariadenia údajne umožňujú vťahovanie vzduchu, ktorý sa ohrieva v uzavretom priestore nad doskou, a potom prúdi späť von. Toto nastavenie by tak malo fungovať podobne ako v konvenčnej rúre a výsledkom by malo byť rýchlejšie upečené a šťavnatejšie mäso.

Spoločník na pracovnom stole, vzdelávacia platforma s otvoreným zdrojovým kódom alebo robotické laboratórium poháňané umelou inteligenciou. Takto by sa dal definovať nový stolný robot Doly. Srdcia detí sa snaží získať veľkými animovanými „očami“, ktoré vyjadrujú jeho emócie. Môžu tiež zobrazovať informácie, ako sú správy o počasí či aktuálny čas. Robot má osobnosť, ktorá rastie a vyvíja sa, keď s ním mladí používatelia interagujú. Na vonkajších povrchoch má nainštalované kapacitné dotykové senzory. Bude tak vedieť, kedy do neho používateľ štuchne alebo ho pohladká, pričom animácie očí budú primerane reagovať. Každé jedno rameno je zakončené viacfarebnými LED diódami a magnetickým držiakom na pripevnenie rôzneho príslušenstva. Budúci robotici môžu kódovať pomocou rozhrania založeného na jazyku Blockly. Podporované sú pritom aj pokročilejšie jazyky, ako C++ a Python.